Naslovna Poljoprivreda Sudija na terenu, stočar u duši: Dušan Mićić iz Jagnjila (i njegove...

Sudija na terenu, stočar u duši: Dušan Mićić iz Jagnjila (i njegove živuljke)

188
0

Znate onaj osećaj kad odete u Jagnjilo da snimate novu epizodu „Bolje zemlje“, a vaš domaćin, Dušan Mićić, ni ne čuva jaganjce? Kako veli, citiramo, „Ovce prave džumbus“. Samim tim, preorijentisao se na svinje i krave, i evo nastavlja sa radom – i pored problema.

„Problema?“, čujemo vas kako se pitate naglas. I da, „Bolja zemlja“ ne preza da priča o lošim aspektima modernog agrara, jer da biste unapredili agrobiznis, morate da se suočite sa nedaćama licem u lice. A to Dušan Mićić radi svakog dana, u pauzama između dekoraterstva u studiju i suđenja fudbalskih utakmica na stadionima širom Beograda.

Izvor: Bolja zemlja

Koje muke Dušan Mićić muči?

Naš zvanični YouTube kanal je pravo mesto gde možete direktno od Mićića saznati šta ga muči. Naš je Srđan to saznao tokom ekstenzivnog razgovora sa ovim relativno mladim poljoprivrednikom. Kao proizvođač, Mićić večito ratuje sa otkupnicima po pitanju cene žive vage. Nekako nikada nije dovoljna da pokrije troškove proizvodnje, i neretko se dešava da stočari prekinu sa poslovanjem i usredsrede se na kakvu drugu granu agrara. Ali ne i Mićić. Štaviše, i pored toga što ima 15 krmača i 1 vepra za priplod, planira da taj broj duplira u narednim godinama. Isto je i sa govedarstvom – trenutno poseduje 6 krava i dva bika za priplod, kao i 3 teleta. Krave, naravno, daju mleko, čak 60-70 litara dnevno, i ono odlazi u mlekaru. I premda su cene mleka takođe abizmalno niske, Mićić nastavlja da posluje sa ovom mlekarom, u saradnji koja traje već 26 godina.

Novac je, izgleda, zajednički sadržalac svih problema. Mićić navodi da je njegova porodica probala tri puta da konkuriše za subvencije za novu mehanizaciju. I kako tvrdi, sva tri puta do sada su odbijani. Njegov sad već zastareli traktor ne može da iznese posao koji se samo duplira. Pa sa druge strane, čeka i subvencije za uzgoj stoke. Dotične bi, kako se on nada, trebalo da budu isplaćene ove godine.

Izvor: Bolja zemlja

Mladi stočar je istakao koje rase svinja i krava uzgaja, šta mu konkretno treba od mehanizacije, kao i praksu samog uzgoja. Opet – posetite naš YouTube kanal i sami poslušajte šta našeg vrednog prijatelja muči.