Naslovna Poljoprivreda Sufinansiranje sistema za navodnjavanje i stanje useva: još dve vesti!

Sufinansiranje sistema za navodnjavanje i stanje useva: još dve vesti!

1029
0

Dakle, šta kažu vesti sada? Ko sufinansira sisteme za navodnjavanje paorima? Kakvo je stanje poljoprivrednih prinosa posle padavina? Saznajmo!

Foto: Pixabay

Sufinansiranje, sufinansiranje, sufinansiranje (lepa reč, a lepe i pare)

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo obezbedio je 370 miliona dinara putem konkursa za sufinansiranje opreme i sistema za navodnjavanje, kao i opreme za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka u Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Pokrajina sufinansira 60% troškova, odnosno 70% za poljoprivrednike mlađe od 40 godina. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava iznosi sedam miliona dinara, odnosno 7,7 miliona dinara, dok je minimalni iznos 21.000 dinara.

Image by toodlingstudio from Pixabay

Jedno gazdinstvo može podneti jednu prijavu za jednu vrstu proizvodnje, pri čemu ta prijava može obuhvatiti više investicija. Novčana podrška se odnosi na investicije započete nakon 1. januara tekuće godine.

Cilj konkursa, otvorenog od 25. maja, jeste povećanje površina pod opremom i sistemima za navodnjavanje, zaštita poljoprivrednih zemljišta od mraza i korova, te unapređenje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka.

Izvor: Shutterstock/goldyg

Sredstva se mogu koristiti za nabavku opreme i sistema za navodnjavanje, opremanje bunara, kupovinu pumpi i agregata za navodnjavanje, sisteme za navodnjavanje veštačkom kišom, materijale za pokrivanje povrtarskih i voćarskih kultura, vinograda i cveća radi zaštite od mraza i korova, kao i druge namene.

Stanje useva

Poljoprivrednici koji uzgajaju pšenicu i kukuruz u Srbiji već su osetili posledice nepovoljnih vremenskih uslova. Prinosi pšenice definitivno će biti značajno manji, dok se kukuruz treba oporaviti od štete koju je pretrpeo od mraza, pod uslovom da temperatura ne padne ponovo ispod nule.

Image by Nyoman Suartawan from Pixabay

Jovan Jovanov, poljoprivrednik iz Bavaništa, izjavio je za Betu da je mraz naneo štetu kukuruzu koji je već nikao, posebno onom koji je posejan ranije, što je bio slučaj sa 70% kukuruza u Vojvodini. Nadaju se da će kukuruz uspeti da se oporavi, pod uslovom da ne bude daljih mrazeva. Takođe, dodao je da je suša oštetila pšenicu jer nije bilo padavina od sredine januara, što će rezultirati manjim prinosom, smanjenim za čak 50%.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Zoran Keserović, izjavio je da su mrazevi i sneg značajno oštetili voćke u nekim delovima Srbije, što će sprečiti ostvarenje prognoze o rekordno rodnim godinama. Posebno su pogođeni regioni poput Šumadije i zapadne Srbije, gde se proizvodi oko 40% od ukupnog roda voća. Najviše su stradale šljive, višnje, trešnje i kruške, dok je sneg polomio mlade izdanke malina.

Izvori: Dnevnik, AgroNews