Naslovna Poljoprivreda Šumadija: kukuruz lepo rodio

Šumadija: kukuruz lepo rodio

369
0

Ove godine, kukuruz na šumadijskim njivama i atarima će imati prinose od 7 do 11 tona, a suncokret oko 3 tone. Prethodne godine  ova kultura je zbog sušnog leta na preko 50.000 hektara u Šumadiji dala prinos od četiri do sedam tona. Zbog ove vidne razlike, šumadijski ovu proizvodnu sezonu ocenjuju kao jednu od uspešnijih.

Vremenski uslovi za jare ratarske kulture u ovom delu Srbije bile su povoljnije nego ikad pre. Kako stručnjaci ocenjuju, suncokret, soja i kukuruz su bolje podneli vremenske neprilike od strnih žita. Ovi podaci su preneti danas tokom trajanje događaja Dani polja, tradicionalne manifestacije koja se održava na kraju svake ratarske sezone.

Foto: Pixabay/445693

Kukuruz i dalje opada u ceni

Ove godine, Dani polja su organizovani u selu Malo Krčmare kod Kragujevca. Ceo događaj se odvijao na oglednom polju domaćina Marka Kostića poreklom iz tog sela. Stručnjaci i poljoprivrednici, kao i svake godine, imaju neprocenjivu priliku da se okupe i sumiraju  rezultate ove sezone.

„U odnosu na poslednje dve godine, ova je bila dosta povoljnija za kukuruz i zadovoljniji sam njegovim prinosom, nego pšenicom. Međutim, prinos kukuruza  neće izvući ovu ratarsku godinu, jer je generalno u poljoprivredi bila loša situacija“, veli zadovoljno Kostić.

Treba naglasiti da je na oglednom polju kod Kostića posejano čak 17 domaćih hibrida. Ljiljana Vuksanović, savetnica za ratarstvo Poljoprivredne stručne službe Kragujevac, navela je da je svrha ovakvih oglednih polja  uporedno posmatranje kako se koji hibrid ponaša u istim agroklimatskim uslovima. „Bilo je dosta padavina u toku maja i juna, zatim olujnih kiša. Biljke su imale manji porast u visinu, ali je prinos sasvim dobar. Najvažnije je da je bilo padavina u vreme nalivanja zrna i to je razlog većeg prinosa suncokreta i kukuruza u Šumadiji ove godine,“ apostrofirala je Vuksanović.

I pored uspeha, postoji strah da paori neće vratiti novac uložen u uzgoj ove kulture. Prema poslednjim merilima, kukuruz na produktnoj berzi se prometuje do 18 din/kg. Ovo je srazmerno malo u poređenju sa sumom uloženom u sam uzgoj ove jare biljke.

Izvor: Dobro jutro