Naslovna Blog Šumadijska šljivovica, rakija od skoro 2 miliona dinara!!!

Šumadijska šljivovica, rakija od skoro 2 miliona dinara!!!

76
0

Destilerija „Emperus“ iz Rače kragujevačke jedina ima čast da se u njoj proizvodi šljivovica koja bukvalno vredi milione. Preciznije, vredi 1.750.000 dinara, sudeći po recentnoj aukciji! A evo i o čemu je reč, dragi čitaoče.

Šumadijska šljivovica koja potiče iz „Emperus-a“ jedina je rakija iz Srbije koja nosi oznaku zaštićenog geografskog porekla. Ova rakija zahteva period odležavanja od 18 meseci, i to u hrastovim buradima.

Izvor: Emperus – zvanični sajt

Destilerija „Emperus“ je proglašena trećom najmodernijom na svetu, dok drži prvo mesto u Evropi. Trenutno jedina proizvodi rakiju sa zaštićenim geografskim poreklom iz Srbije, šumadijsku šljivovicu, i takođe drži rekord u kategoriji najskuplje prodate rakije iz Srbije. Boca koja je stara 30 godina prodata je prošle godine na svetskoj aukciji za neverovatnih milion i 750 hiljada dinara.

Kako se svetska a naša šljijvovica spravlja?

Proizvodnja rakije u ovoj destileriji nastavlja porodičnu tradiciju domaćina koji potiču iz mesta vožda Karađorđa, a koja je započela 1935. godine.

Izvor: Emperus – zvanični sajt

U destileriji ističu važnost odvajanja koštice od voća i osiguranje da ništa što bi dalo gorčinu ne dospe u rakiju. Prerada voća podrazumeva korišćenje samo jestivih delova ploda, dakle samo plodova koji su pogodni za konzumaciju.

„Odlučili smo se za ovaj korak kako bi zaštitili blago Srbije, kako bismo zaštitili srpsku rakiju, šumadijsku šljivovicu koja dolazi od najkvalitetnijih plodova crvene ranke, čačanske lepotice i čačanske rodne,“ vele čelnici destilerije. „To je bio jako naporan i jako skup proces za našu destileriju ali i jako neophodan kako bismo pokazali da Srbija ima rakije i alkoholna pića koja su najvećeg mogućeg kvaliteta i koja mogu da se takmiče sa bilo kojim svetskim alkoholnim pićima. Bezbroj puta su nas stranci pitali da kupe svu količinu rakije, međutim to nije poenta u našoj destileriji. Poenta je da izgradimo brend i izgradimo rakiju koja će sutra moći da pobedi i druga svetska jaka alkoholna pića i koja će da promoviše srpsku šljivovicu kao srpski brend“.

Izvor: Emperus – zvanični sajt

Kad tradicija rezultira u priznanju

Zahvaljujući spoju tradicionalne recepture koja se prenosila s generacije na generaciju, oni su stvorili najviše ocenjenu srpsku rakiju i prodali je po ceni od gotovo 15.000 evra.

Ova ekskluzivna šljivovica proizvedena je u limitiranoj seriji od 954 boce. Prva boca ovog remek-dela prodata je na međunarodnoj aukciji po ceni od 1.750.000 dinara, što je čini najskupljim alkoholnim pićem prodatim iz Srbije u istoriji.

Izvor: Emperus – zvanični sajt

„Ta rakija je odležala 30 godina u hrastovim buradima, od hrasta kitnjaka. Proizvedena je po staroj tehnologiji i nedavno je dobila ocenu od 19,9 pa je i najkvalitetnija srpska šljivovica svih vremena. Proizvodnja ove rakije nije bila ni malo laka i retko koji destilat može da dogura do njenog kvaliteta i da bude posle toliko godina takvog ukusa, mirisa i boje i da kada izvadite iz bureta i flaširate postane pravo savršenstvo“, naglašava tehnolog destilerije „Emperus“.

Izvor: 24 Sedam