Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Sumiran Sajam poljoprivrede: najbolji do sada

Sumiran Sajam poljoprivrede: najbolji do sada

168
0

Mеđunarodni poljoprivrеdni sajam u Novom Sadu, održan od 18. do 23. maja, okupio jе višе od 1.200 izlagača, što je zavidna brojka. Štaviše, to je čak 10% višе u odnosu na prеthodnu godinu, a gosti su stizali iz Srbijе i 40 drugih zеmalja. Svakako sleduju i video-prilozi našeg pokrića manifestacije, ali pre toga proverimo podatke ove impresivne iteracije najvećeg agrarnog događaja na Balkanu.

Izvor: Novosadski sajam – zvanična Fejsbuk stranica

Prema evidenciji Novosadskog sajma, poseta je ne samo premašila prošlogodišnju, već i sva očekivanja. Sajam je otvorio premijer Miloš Vučević, a na otvaranju su govorili i komesar Evropske unije za poljoprivredu, Januš Vojcehovski, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i generalni direktor Novosadskog sajma, Nikola Lovrić.

Ovogodišnji, 91. Međunarodni poljoprivredni sajam, koji nosi oznaku „Najbolje iz Vojvodine“, imao je snažnu podršku Evropske unije kao partnera manifestacije. Uz najveći agrobiznis događaj bili su i Globos osiguranje kao generalni sponzor, Al Dahra kao zlatni sponzor, Banka Poštanska štedionica kao banka partner, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinska vlada sa sekretarijatima za poljoprivredu i privredu, Grad Novi Sad, kao i darodavac u poklon-igri Kite DOO.

Izvor: Novosadski sajam – zvanična Fejsbuk stranica

Sajam u brojkama

Tokom šest dana sajma održani su svi tradicionalni segmenti najvećeg agrarnog događaja na ovim prostorima, uz nekoliko noviteta, kao što su Paviljon Evropske unije u Hali 1 i Bio-bašta u Urbanom salašu.

U Paviljonu EU održana su 42 događaja sa učešćem 100 govornika. Na panelima se predstavilo 35 kompanija, institucija i organizacija. Paviljon je posetilo 22 ambasadora zemalja EU, a atašei su bili svakodnevno prisutni na štandovima. Posetioci su imali priliku da probaju hranu koju su pripremali ambasadori osam zemalja članica i dve zamenice ambasadora.

Izvor: Novosadski sajam – zvanična Fejsbuk stranica

Ministarstvo za evropske integracije prvi put se predstavilo na Poljoprivrednom sajmu kao deo Paviljona Evropske unije. Više od 60 poljoprivrednih proizvođača zanimalo se za prijave na IPARD programe i programe Evropske teritorijalne saradnje.

Štand generalnog sponzora, Globos osiguranja, posetilo je više od 1.000 ljudi, što je u osiguravajućoj kući ocenjeno kao odlična promocija. Na dnevnom nivou održavali su više od 20 sastanaka sa postojećim i potencijalnim klijentima, saopšteno je iz Novosadskog sajma.

Izvor: Novosadski sajam – zvanična Fejsbuk stranica

Kompanija Al Dahra je kao Zlatni sponzor ostvarila brojne prednosti koje su značajno poboljšale poslovanje i tržišni položaj. Zahvaljujući istaknutom statusu i medijskoj izloženosti, brend je postao prepoznatljiviji. Na njihovom štandu je bilo više od 700 posetilaca i učesnika sajma.

Ostvareni su kontakti i održano je preko 50 poslovnih sastanaka. Iskoristili su priliku da se upoznaju s najnovijim tehnologijama i inovacijama, posebno u oblastima zaštite od požara i upravljanja otpadom, koje mogu unaprediti poslovne procese.

Izvor: Novosadski sajam – zvanična Fejsbuk stranica

Sajam u znaku međunarodne saradnje

Jedan od ključnih trenutaka bila je prezentacija novih kultura koje uvode u ponudu, a oni se raduju budućim prilikama. Više od 80 posetilaca bilo je zainteresovano za uslove i kamate za poljoprivredne kredite u Banci Poštanska štedionica, koja je bila partner na sajmu.

Prema dosadašnjem iskustvu, većina zainteresovanih se nakon sajma obrati savetniku za poljoprivredne kredite i postane klijent banke. Mobilnu ekspozituru Banke Poštanska štedionica je u prva četiri dana koristilo preko 200 posetilaca.

Izvor: Novosadski sajam – zvanična Fejsbuk stranica

Kompanija KITE DOO, koja je bila darodavac u poklon-igri, na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu prodala je četiri kombajna, sedam velikih traktora, uključujući najskuplji guseničar John Deere 8RX izložen ispred glavnog ulaza, kao i 20 traktora snage 110-195 KS, dvadesetak priključnih mašina i svih devet telehendlera.

Kompanija KITE ističe da je prema poseti njihovom štandu ovogodišnji sajam zaista zaslužio epitet međunarodnog, jer su ih posetili kupci iz svih bivših jugoslovenskih republika, Turske, Mađarske, Rumunije i Bugarske.

Izvor: Novosadski sajam – zvanična Fejsbuk stranica

Na štandu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede svakog dana se više od 50 poljoprivrednika interesovalo za subvencije. Pored sastanaka i panela u Hali „Master“, održani su i susreti sa delegacijama Republike Malavi i Gabonske Republike koje je primio ministar Aleksandar Martinović.

Pokrajina na vrhu zadatka

Kao i ranije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bilo je pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke sa izložbom genetskih potencijala, izložbe organskih proizvoda, proizvoda sa oznakama geografskog porekla i „Srpski kvalitet“, kao i kraft piva.

Izvor: Novosadski sajam – zvanična Fejsbuk stranica

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je i ove godine u okviru Međunarodnog poljoprivrednog sajma pružio priliku brojnim saradnicima, kao što su proizvođači vina, zanatlije, proizvođači meda, preduzetnici i poljoprivredna gazdinstva, da se predstave. Njihov programski sadržaj bio je posvećen promociji Vojvodine kao turističke destinacije. Ističu da su izuzetno zadovoljni posetom i da se mogu pohvaliti najvećim brojem izlagača do sada.

Na njihovom Paviljonu budućnosti značajnu ulogu imale su obrazovne institucije koje su promovisale buduće kadrove u oblasti turizma, edukaciju ženskog preduzetništva i starih zanata. Centralni deo štanda Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam činili su nosioci oznake za kvalitet „Najbolje iz Vojvodine“, a ove godine ih je bilo prijavljeno 15.

Izvor: Novosadski sajam – zvanična Fejsbuk stranica

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo tradicionalno se predstavio na štandu Pokrajinske vlade. Kao i prethodnih godina, organizovan je veliki broj aktivnosti, a svaki dan bio je posvećen određenoj vrsti proizvodnje i edukaciji savetodavaca.

Osnovna ideja bila je da se poljoprivrednici i budući korisnici konkursnih sredstava u direktnom kontaktu upoznaju sa svim uslovima. Posetioce su najviše zanimali podaci o konkursima – kada će biti raspisani, otvoreni i kada će biti poznati rezultati.

Izvor: Novosadski sajam – zvanična Fejsbuk stranica

Nove poslovne prilike

Grad Novi Sad je redovan domaćin i učesnik događaja na Novosadskom sajmu, pružajući kontinuiranu podršku ovoj sajamskoj kući. Tokom ovogodišnjeg nastupa na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, na štandu u Hali „Master“, organizovano je niz događanja gde su posetioci mogli da se upoznaju sa aktivnostima gradske uprave u cilju obezbeđivanja povoljnog privrednog ambijenta za sve stanovnike. Takođe, inostrani izlagači su imali priliku da se upoznaju sa ponudom Novog Sada u raznim sferama života.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju prvi put se predstavila kao izlagač na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu. U Hali 1, brojni poljoprivredni proizvođači iz Štrpca, Zubinog Potoka, Vitine, Novog Brda, Gnjilana i Leposavića, kao i vinarije Orahovačkog vinogorja, prikazali su svoje proizvode. Održano je preko 50 sastanaka sa zainteresovanim distributerima, a kulturno-umetnička društva i glumci iz Gnjilana dodatno su obogatili program. Kancelarija planira da se ponovo pojavi sledeće godine sa još više izlagača.

Izvor: Novosadski sajam – zvanična Fejsbuk stranica

Na sajmu su se sa svojim kompanijama predstavile Italija, Češka, Austrija, Španija, Indonezija, Rumunija i Holandija. Privredna komora Republike Srpske, u saradnji sa Spoljno-trgovinskom komorom Bosne i Hercegovine, organizovala je nastup osam kompanija, čiji su predstavnici održali preko 50 sastanaka sa potencijalnim partnerima.

Kuda dalje?

Farma organskih jaja Selevac imala je više od 50 zainteresovanih posetilaca za direktnu kupovinu jaja, kao i preko 10 sastanaka sa potencijalnim distributerima iz Srbije, Holandije, Mađarske i Bugarske. Satura Organic iz Banatske Topole istakla je da im je cilj bio promocija brenda.

Izvor: Novosadski sajam – zvanična Fejsbuk stranica

Fruškogorski lipov med privukao je uobičajeno veliko interesovanje posetilaca Sajma, uz interesovanje za distribuciju i prodaju u inostranstvu. Ariljska malina uspostavila je prve kontakte i održala tri sastanka sa zainteresovanima za distribuciju sokova u Češku, Ameriku, Kanadu i zemlje EU. Udruženje proizvođača zanatskog piva fokusiralo se na promociju kraft piva. Prema njihovim rečima, za prva četiri dana Sajma popijeno je preko 1.500 litara različitih vrsta kraft piva.

Glavni deo Izložbe mehanizacije bilo je Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika, koje se predstavilo sa 17 od svojih 18 članica. U Udruženju navode da je poseta bila bolja nego prošle godine, dok je prodaja bila nešto niža, što je očekivano s obzirom na situaciju u agraru i mogućnosti finansiranja. Na ovogodišnjem 91. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu Manjež je ponovo okupio više stotina grla stoke, među kojima su najbrojniji bili goveda, ovce, konji i koze.

Izvor: Novosadski sajam – zvanična Fejsbuk stranica

Ova manifestacija mnogim izlagačima pruža idealnu priliku da izlože svoje životinje i pohvale se najkvalitetnijim grlima, čime ostvaruju dalju saradnju sa potencijalnim kupcima. Mnogi su iskoristili ovu priliku i dogovorili prodaju velikog broja grla sa svojih farmi.

Izvori: AgroTV, Novosadski sajam