Naslovna Poljoprivreda Suncokret slab, cena pada – a kakvo je stanje sa subvencijama?

Suncokret slab, cena pada – a kakvo je stanje sa subvencijama?

87
0

Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Nedeljko Savić izjavio je da je suncokret novog roda podbacio. Naglasio je da uljare nisu ove sezone zainteresovane za otkup ove biljne kulture, te je samim tim, ističe, cena pala u odnosu na prethodnu godinu za bezmalo 40%.

Suncokret za 30 dinara jeftiniji

U svojoj izjavi za agenciju „Beta“, Savić je istakao da je akontna cena suncokreta na berzi trenutno oko 40-41 din/kg. Prošle godine, podsetio je sagovornike, ta cena je iznosila 70 din/kg. „Česte padavine i oluja polomile su dosta stabljika suncokreta. Rod je od dve do 2,3 tone po hektaru. Prosečan je u dobrim godinama bio 2,8 tona, a u požarevačkom kraju tri tone po hektaru. Iako su prinosi ove godine slabi, uljare nisu bile zainteresovane za otkup,“ rezignirano je naglasio Savić.

Priupitan da li zna koji je uzrok ove cene, Savić nije imao adekvatan odgovor. Međutim, naglasio je, pretpostavlja da je jedan od razloga zabrana izvoza ulja prošle godine. Prema njegovim pretpostavkama, fabrike se zbog te zabrane nisu oslobodile zaliha roda prethodne sezone.

Navodeći statistiku, Savić je prokomentarisao da je prethodne godine setva suncokreta agrarne proizvođače poput njega koštala najviše do 135.000 dinara po hektaru. Zbog slabih prinosa i niske cene, navodi on, poljoprivrednici imaju gubitak po hektaru oko 300 evra. „Ne pamtimo ovakve godine u kojima ne možemo da pokrijemo troškove proizvodnje suncokreta, a ni cene pšenice i kukuruza nisu bolje,“ istakao je Savić.

Foto: Pixabay/Raten-Kauf

Novosti o subvencijama

Poljoprivrednici u svim granama, uključujući i uzgoj uljarica, se suočavaju sa problemima. Međutim, možda se nazire olakšanje u vidu isplaćivanja subvencija na svim poljima domaćeg agrara.

Prema saopštenjima iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sva direktna davanja za agrar za koja su do sada bili objavljeni javni pozivi, biće isplaćena do kraja septembra. Iznos ukupnih subvencija u agraru u ovoj godini, sa svim izvorima finansiranja, jeste 101 milijarda dinara. Ovaj iznos sadrži 88% budžeta Ministarstva poljoprivrede i 45% ukupnih državnih subvencija.

Sredstva za subvencije koje se realizuju preko Uprave za agrarna plaćanja nakon rebalansa budžeta iznose 96,2 milijarde dinara. Za direktna plaćanja Država izdvaja 68,7 milijardi. Pride, za mere ruralnog razvoja biće obezbeđeno 14,5 milijardi dinara.

Povećanje  agrarnog budžeta za ovu godinu podrazumeva, između ostalog, sledeće:

  • veće subvencija po hektaru sa 9.000 na 18.000 dinara
  • davanje po grlu priplodne mlečne krave sa 25.000 na 40.000 dinara
  • povećanje za kvalitetne priplodne krmače sa 15.000 na 18.000 dinara
  • povećanje premije za mleko sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu.

Izvori: AgroTV,  24 Sedam

Prethodni tekstProstran: Kreće prerada šećerne repe, cene su sledeće…
Sledeći tekstPorodica Stančić: kad profesori uzgajaju malinu