Naslovna Poljoprivreda „Sunoko“ ponovo domaćin „Bolje zemlje“: i pored problema, produkcija ide

„Sunoko“ ponovo domaćin „Bolje zemlje“: i pored problema, produkcija ide

195
0

„Sunoko“ su naši stari poznanici. Samo na našem zvaničnom YouTube kanalu imate priloge vredne overe, upravo sa ovim vrednim ljudima. No, ova sezona, suva i vrela kakva jeste, predstavlja problem i najvećima. U to nas je uverio i koordinator agroservisa fabrike šećera „Sunoko-a“ Filip Ivović.

„Svaka je godina za sebe“: „Sunoko“ ne posustaje

Tokom našeg razgovora sa Žoltom Koloom, saznali smo da se radovi ne prekidaju čak i pored uvek varljive klime. Ovo nam je manje-više istim rečima potvrdio upravo i koordinator Ivović. Priupitan o ovoj recentnoj suši i manjku vlage u zemljištu, Ivović je naglasio da se svaga godina gleda za sebe i da se svakoj proizvodnoj sezoni prilazi drugačije.

Izvor: Bolja zemlja

Primera radi, kako on navodi, šećerna repa je barem jednim delom imala sreće zbog pojedinih ranih padavina u njihovom ataru. Dakle, neki manji procenat vlage ima, tek toliko da se deo prinosa izvuče. Ali i pored toga, kiša bi izuzetno pomogla. Navodnjavanje, kako on ističe, kod njih pokriva samo oko 20% polja pod repom, ni približno dovoljno da skroz zameni kišnicu.

Borba za šećernu repu ne prestaje, pogotovo zato što je, kako Ivović posebno stresira, ona jedna od najkomplikovanijih kultura za uzgoj. Repa zahteva poseban nivo pažnje, kako u uzgoju i plodoredu tako i u tretmanu. Međutim, trud se isplati; prema Ivoviću, prethodna godina je uzdigla šećernu repu kao najprofitabilniju kulturu Srbije. U svemu je briljirala – i prinosima, i ceni, i zaradi, i prisustvu subvencija, i kvalitetu finalnih proizvoda, ali i u opskrbljenosti kako proizvođača, tako i prerađivača.

Izvor: Bolja zemlja

Naravno, pomaže dosta i činjenica da je najviše „reparoša“, kako ih Ivović iz milošte zove, zapravo sačinjeno od veterana. To su ispraksovani ratari koji već decenijama uzgajaju repu i uglavnom znaju šta rade, i pored promena u klimi. Znajući to, „Sunoko“ može komotno da se osloni na njih i da očekuje uspehe i ove sezone, čak i sa sveprisutnim problemima.

E sad, koliko hektara zauzima šećerna repa trenutno, barem pod „Sunoko-om“? I koje su to još pojedinosti na koje jedan reparoš treba obratiti pažnju? Poslušajte ostatak obrazloženja Filipa Ivovića u prilogu na našem YouTube kanalu.