Naslovna Poljoprivreda „Sunoko“ simbolično startovao kampanju prerade šećerne repe

„Sunoko“ simbolično startovao kampanju prerade šećerne repe

75
0

Simboličan početak 45. kampanje prerade šećerne repe u proizvodnom centru Fabrike šećera „Sunoko” u Pećincima označilo je svečano potpaljivanje krečne peći. Peć je potpalio predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić, u prisustvu rukovodstva i zaposlenih fabrike.

Tom prilikom, predsednik Đokić je istakao da je šećerna repa poljoprivredna kultura sa dugogodišnjom tradicijom na sremskim njivama. Dodao je da se nada da će, zahvaljujući sve povoljnijim uslovima koje šećerana nudi poljoprivrednim proizvođačima, ponovo postati jedna od najzastupljenijih i najprofitabilnijih kultura u domaćoj poljoprivredi.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

„Sunoko“ objavio uslove za ugovaranje za 2024. godinu

Tehnički direktor šećerane u Pećincima Branislav Bogdanović istakao je da se planira ove godine prerada oko 500.000 tona šećerne repe, znatno više nego prošle godine. A kampanja će, ukoliko im vremenski uslovi budu išli na ruku, trajati 80 do 90 dana.

„Repa je dobrog kvaliteta. U delu Srema koji nije dobio kišu repa je nešto lošijeg kvaliteta. Ali ćemo zato tu repu prvu vaditi, kako bismo sprečili dalje promene u kvalitetu. Po sadržaju šećera repa je ove godine u SRPS standardu i prinosi su dobri, tako da će sigurno biti proizvedeno 10 tona šećera po hektaru repe, što je sasvim zadovoljavajuće. Siguran sam da će se i ove godine pokazati da je šećerna repa najisplativija kultura za setvu,“ naglasio je direkor Bogdanović.

Prebiranje šećerne repe

U nastavku izjave, Bogdanović je istakao da je kompanija „Sunoko“ već objavila uslove za ugovaranje proizvodnje šećerne repe za 2024. godinu. „Osnovna cena je 47 evra za tonu šećerne repe. A proizvođačima koji ugovore proizvodnju šećerne repe do 1. decembra isplaćujemo beskamatni avans u iznosu od 600 evra,“ navodi Bogdanović. Kako je istakao, „Sunoko“ proizvođačima obezbeđuje i kompletan repromaterijal po vrlo povoljnim cenama. „Pružamo im i finansijsku podršku za kupovinu mehanizacije. Praktično, proizvođač može sa našim sredstvima da isfinansira kompletnu proizvodnju. A zahvaljujući garantovanoj ceni može već sada da zna na koliku zaradu može da računa naredne jeseni. I da na osnovu toga projektuje svoju proizvodnju,“ zaključio je Bogdanović.

Izvor: AgroTV

Prethodni tekstJaja bogata selenom uskoro u MAXI supermarketima
Sledeći tekst„Sunoko“ prerađuje 1,8 miliona tona šećerne repe