Naslovna Vesti Suva kobasica za medalju: „Tajna je u nadmorskoj visini“

Suva kobasica za medalju: „Tajna je u nadmorskoj visini“

51
0

Da su Bečejci vrsni gurmani, pre svega domaćih proizvoda, govori činjenica da je njihova kobasica među najpopularnijim u zemlji. Pride, već sedmu godinu zaredom organizuju „Bečejsku kobasicijadu“ sa ciljem da se utvrdi ko pravi najbolje suve kobasice u tom gradu, ali i šire.

Ovaj koncept nastao je među entuzijastima fudbala, članovima OFK Bečej 1918, uz podršku kompanije „YU Flora“. Oni su organizovali lokalni događaj na kojem je učestvovalo 19 takmičara, svaki sa istim brojem suvih fermentisanih kobasica.

„Prošle godine smo imali četrnaest uzoraka,“ veli Slaviša Dabižljević, jedan od organizatora manifestacije. „Ovog puta imali smo prilike da ugostimo takmičare iz Čuruga, Plandišta i Bečeja, a očekivali smo i goste iz Nadalja. Želja nam je bila da iskoristimo popodne za kvalitetno druženje i da ocenimo suve kobasice. Manifestacija se polako omasovljava i to nas raduje, a nadamo se da ćemo naredne godine imati preko 20 uzoraka i da će zaživeti „Kobasicijada“ u Bečeju“.

Nijedna kobasica kao bečejska kobasica

Ocenu ukusa, konzistencije, mirisa i boje vršio je tročlani panel sastavljen od Rade Vasin, Milorada Rakića i Dušana Lisaka. Priznajući da nije bilo jednostavno odabrati pobedničku suvu kobasicu, predsednik žirija Rade Vasin je istakao proces rada. Prema njegovim rečima, članovi žirija su pažljivo posmatrali poprečni presek i način guljenja. Svaku su temeljno probali i svaki od njih je dao svoju ocenu, pri čemu su rezultati bili uglavnom jednaki. Dodali su da čestitaju svim takmičarima jer su imali zaista težak zadatak.

Izvor: Ona/Telegraf

Najbolju suvu kobasicu osvojio je Milorad Ćulum iz Bečeja, koji ističe da je tajna uspeha u nadmorskoj visini na kojoj se kobasica suši. „Ovo je moja druga pobeda na „Bečejskoj kobasicijadi“. Moram da budem iskren da nisam majstor u pravljenju kobasica, već da to za mene radi moj prijatelj Raša Rakić, kako od svinjskog mesa, tako i od mangulice. Kada on to napravi i nadimi, ja to nosim kod mene u zgradu na četvrti sprat i okačim na terasu. Tamo je držim jedno mesec dana i tako je i prva pobedila, ista tehnologija je primenjena,“ veli Ćulum.

Organizatori planiraju da ovo takmičenje postane značajno u krugu prehrambenih nadmetanja u Vojvodini u budućnosti. Njihove ambicije obuhvataju dodavanje još jednog domaćeg proizvoda pored kobasice kao novu takmičarsku kategoriju.

Proizvodnja kobasica

Milan Sekulić, domaćin i organizator „Bečejske kobasice“, izjavio je da svake godine biraju najbolju kobasicu, ali da će od naredne godine dodati i takmičenje u pravljenju rakije. Dodao je da će osmisliti kriterijume za ocenjivanje ovog novog takmičenja. Njihov cilj je da pokažu ko je najbolji domaćin.

Izvor: Dobro jutro