Naslovna Poljoprivreda Suvo… kako se ratari bore kada voda fali na poljima?

Suvo… kako se ratari bore kada voda fali na poljima?

284
0

Nije sve ni lepo u domaćem agraru. Srđan zna koliko je voda ključna po ratarsku proizvodnju, te se rešio da ispita probleme vezane za istu u ovom modernom dobu. Put ga je, sa sve prijateljima iz „Bolje zemlje“, naneo u Šimanovce, na imanje Igora Savića.

Voda nigde u blizini za navodnjavanje

Igor Savić je na sebi nosio krajnje urnebesnu i bumerski odobrenu majicu „JA SAM POLJOPRIVREDNIK. NE STAJEM KAD SAM UMORAN NEGO KAD SAM GOTOV!“ I premda je ovo bio dašak humora, em sa njegove, em sa Srđanove strane, sam razgovor je bio turoban. Naime, kako Savić naglašava, ova godina će izgleda biti teška po proizvođače ratarskih kultura. A za sve je glavni krivac manjak vlage.

Izvor: Bolja zemlja

Kiša nije padala u skorije vreme, te voda ne nalazi put do zemlje i do semena u njoj, veli Savić. Uz to, pošto je ova zima bila suva i bez snega, zemlja nije izmrzla a voda se nije zadržala u njoj. Tu ni agrotehničke mere ne pomažu, dodaje tužno ratar.

Teško je apostrofirati koliko je naporan bio razgovor između naše ekipe i ovog dobrog čoveka. Primetan broj pauza u razgovoru i tišine dovoljno o tome govori. Srđan, suočen s činjenicom da apsolutno ništa ne može spasti polja Savića i njegovih kolega u ovom reonu, nije mogao da u toj meri bude razdragan i rečit kao inače. Naposletku, teško je postavljati pitanja ako se apsolutno sva završavaju sa „Ne može. Nema voda.“

Izvor: Bolja zemlja

I da, farmeri koji tek započinju bi pitali očigledno. „A što se ne preusmeri neki tok reke, ili ne izgradi neka mreža koja će dovesti vodu u ove njive“? Odgovor, zasigurno pretpostavljate, je jasan. Naime, najbliža reka ovom reonu je udaljena bezmalo 30 kilometara. Samim tim, tek jedna infrastruktura koja bi vodu dovela do ovih imanja je skupa i maltene neizvodljiva Ali nije samo reč o prisustvu vode. Savić dodaje da i sama oprema za snabdevanje košta, i da su to cifre koje je trenutno nemoguće ispoštovati.

Ako vas zanima zašto Savić i pored ovih očitih problema ne odustaje, odite na zvanični YouTube kanal „Bolje zemlje“ i overite naš prilog o tome.