Naslovna Reč Struke Kafa kod Agrosave Najefikasnije suzbijanje korova u kukuruzu i suncokretu

Najefikasnije suzbijanje korova u kukuruzu i suncokretu

1500
0
suzbijanje korova u kukuruzu i suncokretu

Imate nedoumice kako da zaštite vaš usev? Svratite na kafu kod Agrosave i saznajte sve što vas interesuje.

Velika dilema ratara – kada raditi suzbijanje korova u kukuruzu i suncokretu – zapravo je lako rešiva. Istraživanja i prethodno iskustvo pokazali su da prskanje kukuruza i suncokreta posle setve, a pre nicanja daje ubedljivo najbolje rezultate. Na taj način, korovi usvajaju preparate već prilikom klijanja i ranog porasta i suše se praktično u startu.

Naime, kukruz i suncokret su kulture kod kojih je najbolje da se u ranim fazama razvića spreči štetan uticaj korova. Kada biljka raste slobodno od starta, mnogo spremnija ulazi u leto i prinosi mnogo manje variraju.

Za kompletnu zaštitu od korova, Agrosava vam preporučuje provereno efikasnu kombinaciju preparata: Telus i Zeazin.

Telus se u kukuruzu primenjuje u količini 1,4 l/ha i suzbija uskolisne korove. Dok Zeazin ide u količini 1,5-2 l/ha i suzbija širokolisne korove, naročito štir, abutilon, pepeljugu, hoću neću.

Što se tiče suzbijanja korova u suncokretu, koristi se ista kombinacija preparata, ali se mora voditi računa o količini. Pošto je suncokret osetljiviji od kukuruza, količine moraju biti manje – 1,2 l/ha. Primenu na peskovitim zemljištima treba izbegavati.

Moguće je da vaš usev kukuruza ili suncokreta bude potpuno oslobođen od korova – i to odmah, na početku porasta, kada je i najvažnije da obezbedite konkurentnu prednost usevu. Telus i Zeazin dokazano suzbijaju sve korove i tako vam obezbeđuju čiste njive i visoke prinose.