Naslovna Poljoprivreda Suzbijanje širokolisnih korova u soji posle nicanja

Suzbijanje širokolisnih korova u soji posle nicanja

387
0

U poređenju s drugim usevima na poljoprivrednom zemljištu, soja je manje konkurentna i podložnija korovima u ranim fazama svog razvoja. Soji je potrebno više vremena da se razvije i formira gust usev kako bi se zaštitila od korova, a tokom tog perioda usev treba da bude slobodan od korova. Zbog toga je neophodno da se soja tretira nakon setve, pre nicanja (korišćenjem preparata poput (preparati Eugen, Finish) kako bi se lakše suzbili korovi u fazi nicanja soje.

Nakon što soja nikne, obično u fazi prvog lista trifolijuma, efikasnost prethodnog tretmana se smanjuje, a novi korovi počinju da nicu. U toj fazi je idealno vreme za suzbijanje korova primenom određenih preparata.cAlbion sadrži dve aktivne supstance, imazamoks i bentazon, koje deluju na korove na različite načine. Imazamoks je herbicid koji se kreće kroz biljku, apsorbuje se preko lista i korena, i delimično deluje i na zemljište. Sužava se jednogodišnje širokolisne korove, kao i neke uskolisne korove. Bentazon deluje kao kontaktni herbicid, ne deluje na zemljište, i suzbija jednogodišnje širokolisne korove.

Vreme primene zavisi od faze razvoja korova, a optimalno vreme za tretman je kada su korovi u fazi kotiledona ili prvog para listova. Prednost preparata Albion u odnosu na druge slične preparate je u tome što ima bolju formulaciju i ne zahteva dodavanje dodatnih sredstava za raspršivanje jer je već sadržan u samom preparatu.

U praksi, najveći problem za proizvođače predstavlja suzbijanje štireva i ambrozije. To nije slučajno, jer je za ove korove dokazana rezistentnost na herbicide koji inhibiraju ALS, kao što je imazamoks. Ako se soja gaji na parcelama gde nema problema s ovim korovima, dovoljno je koristiti samo Albion.

Autor: Velimir Cvijetić, stručna podrška, Agrosava

Pročitajte više o primeni na: Suzbijanje širokolisnih korova u soji posle nicanja preparatima Albion, Savazon i Lovac – Agrosava | zaštita bilja, preparati za zaštitu

Prethodni tekstDRŽAVA PREDLAŽE POMOĆ POLJOPRIVREDNICIMA! Premije za mleko sa 15 na 19 dinara.
Sledeći tekstPozitivne vesti za ratare! Povećane subvencije po hektaru