Naslovna Poljoprivreda (Sve)Višnja, voće koje svako hoće!

(Sve)Višnja, voće koje svako hoće!

197
0

Tamo gde je Beška, voće nam se smeška. Višnja zdušno raste, da se mladi slaste. Dragan Lončar veli „Rađa voćnjak celi“. Mehanički, jelte, prinose ober’te.

Eto, zapevasmo malo, jer kad ekipa „Bolje zemlje“ vidi onoliko stabala, i kad snimi koliko je višnja rodila, ne možemo a da ne budemo veseli. A veselje se vidi i na licu našeg domaćina, voćara i ratara iz Beške, na čijem smo imanju upravo o ovom voću razgovarali.

Izvor: Bolja zemlja

Višnja A-kvaliteta – iako je klon!

Sorta koju je Lončar odabrao da uzgaja u svom ataru je tzv. oblačinska višnja. Iako je u biti klon, ova sorta je izuzetno tražena na tržištu, i kao sirov proizvod i kao materijal za preradu. Naravno, uzgoj ove višnje je zahtevan, te je Lončar opremljen u fulu. Em moderni sistemi za navodnjavanje i prihranu, em korišćenje solarne energije. Ovaj detalj nam je zapao za oko, ali je Lončar pojasnio rezonovanje nabavke panela. To je, kako tvrdi, investicija koja je skupa, ali koja se jako isplati na duge staze.

Ova višnja najbolje uspeva, veli Lončar, kada su dani sunčani a noći hladne. Ovi uslovi su idealni jer daju biljkama balans, gde nema isparavanja noću i gubitka nutrijenata. Naravno, tretmani moraju da postoje, uglavnom protiv gljiva, vaši, trešnjine muve i korova. Vetar ne odmaže u ovom procesu kao kod ratarskih kultura, sem ako je prejak. Ali, kako navodi Lončar, atomizeri dosta pomažu u tretiranju jer dostavljaju zaštitnu materiju bliže biljci, te nema toliko opasnosti raspršivanja ili spiranja.

Izvor: Bolja zemlja

Protivgradnih mreža trenutno nema na imanju, pošto je voćnjak tako koncipiran da ih je malo teže ugraditi. Svakako, Lončar apostrofira da su te mreže jako korisne, pogotovo tokom perioda kada imamo ozbiljne, destruktivne padavine kao prethodne sezone. Svo branje je mehaničko i automatizovano. Lončar ističe da je posed preveliki za ručnu berbu i da mašina menja veliki broj radnika, efektivnije ubirajući plodove.

Naravno, vi znate nas. Dosta od toga namerno ne pominjemo u članku jer želimo da posetite naš zvanični YouTube kanal i poslušate Lončara detaljnije. Naposletku, višnja je jedna od naših manje popularnih, ali opet unosnijih kultura koju definitivno treba zapaziti.