Naslovna Blog Talog kafe dobar za uzgoj bukovače

Talog kafe dobar za uzgoj bukovače

481
0

Ukoliko imate na umu da bacite talog kafe, razmislite opet. U Danskoj, stručnjaci uveliko koriste ovu smesu za uspešan uzgoj bukovače.

Već se zna da su Skandinavci predvodnik održivog razvoja i zaštite životne sredine, kako u Evropi tako i globalno. Primera radi, Norveška već dozvoljava krstarenja ekološkim brodovima. Švedska toliko aktivno i uspešno reciklira smeće da im ponestaje. Samim tim dolaze do situacije da moraju da uvoze smeće iz drugih zemalja.

Photo by Manny Becerra on Unsplash

Danska je otišla i korak dalje. Interesantnom idejom istakla se kompanija „Beyond Coffee“ iz Kopenhagena, koju sprovode brojna udruženja za zaštitu životne sredine i promociju ekološki održivog stila života.

Pomislite samo koliko se dnevno popije kafe u svetu i koliko se taloga baci svaki dan. Ovo se odnosi i na komercijalne kafiće i na individualne domove. Mnogi misle da je talog-ostatak od kafe potpuno beskoristan.

Photo by Joant on Unsplash

Međutim, stručnjaci iz „Beyond Coffee“ se ne slažu. Prema njihovim rečima, većina vrednih sastojaka kafe ostaje sadržana upravo u tom ostatku koji se nevoljno baca. Samim tim, firme poput ove kupuju talog od kafe iz kafića i koriste ga upravo za uzgajanje bukovače!

Talog kafe i kultivacija bukovače: veza vredna svake pare

Kako ističu stručnjaci, dobijeni ohlađeni talog kafe mešaju sa micelijumom, vegetativnim delom pečurke koji se sastoji od razgranatih niti. Dotično se čuva u kontejnerima, a proces uzgoja traje u proseku četiri nedelje.

Photo by Guido Blokker on Unsplash

Prve tri nedelje „usevi“ se drže na toplom, tamnom mestu koje simulira zemljište slično uslovima gde bukovača raste u prirodi. Zatim se „sadnice“ premeštaju na nedelju dana u hladnije prostorije sa visokom vlažnošću i više svetlosti. Tada pečurke počinju da niču.

Na ovaj način, posebno ističu stručnjaci, je moguće uzgajati pečurke u više navrata koristeći isti sediment. Kada ga koriste, otkupljivači iz „Beyond Coffee-a“ prosleđuju dotični lokalnim poljoprivrednicima koji mogu da nastave da ga koriste.

Photo by Damir Omerović on Unsplash

Bukovače se uzgajaju na urbanoj farmi samo kilometar udaljenoj od prodavnice koja ih plasira. Ali takođe možete kupiti micelijum i početni komplet od recikliranog materijala za kućne uzgajivače. Drugim rečima, možete ih sami uzgajati u svom domu, sa sopstvenog zemljišta. Za samo mesec dana imaćete svoje jestive bukovače. Ovo može biti unosan posao za domaće proizvođače. Podsećamo, kilogram bukovače u prodavnicama u Srbiji košta najmanje oko 700 dinara.

Pretpostavlja se da trenutno postoji pet hiljada inicijativa koje bave ovakvim otkupom taloga i uzgojem bukovača. Kako se ovaj oblik uzgoja proširio širom sveta, ne morate da idete u „Beyond Coffee“ po gljive ili sastojke.

Izvor: Beyond Coffee zvanična Instagram stranica

Naravno, ukoliko i posetite ovu firmu, čeka vas ugodan suvenir. U pitanju je šolja za kafu delimično napravljena od taloga kafe. „Ova šoljica ima miris kafe pre nego što je sipate u nju“, vele iz „Beyond Coffee-a“, a uzgajivači aminuju. „Sve je to pola nauka – pola umetnost!“

Izvor: Agropress