Naslovna Poljoprivreda Tanasković: 97% subvencija isplaćeno poljoprivrednicima

Tanasković: 97% subvencija isplaćeno poljoprivrednicima

166
0

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković obratila se medijima povodom novih događaja u domaćem agraru. Tom prilikom se dotakla recentno najavljenog protesta, subvencija, trgovine sa NR Kinom i još nekih pojedinosti.

Glede protesta, naglasila je on da  ne može da se shvati nikako drugačije nego kao politički protest. „Poljoprivrednici nisu nezadovoljni subvencijama. Protest najavljuju zapravo tri čoveka iza kojih stoje određena udruženja, a kada najavite protest u sred kampanje ne možete ništa drugo da pomislite osim da je to politički protest,“ apostrofirala je Tanasković.

Tanaska
YouTube Screenshot
Izvor: Info LIGA Ivanjica

Tanasković je istakla da je u maju sklopljen dogovor s sedam udruženja koja su tada zastupala interese poljoprivrednika. Sporazum je obuhvatio 13 odredbi, i važno je napomenuti da su sve te tačke, kako je naglasila, sprovedene u delo. „Apsolutno ne postoji nijedna tačka koja stoji u sporazumu koja nije ispunjena i koju nismo rešili. To je navedeno pismeno i u tačnim, apsolutnim brojevima koliko čega je isplaćeno,“ dodala je ministarka.

Tanasković o trenutnoj situaciji sa agrarom

U nastavku izjave, ministarka  je precizirala da su povećane, ali i isplaćene subvencije sa devet na 18.000 dinara po hektaru. Dodala je da je izmenama zakona završeno i da se 2024. povećava finansiranje sa 20 na 100 hektara. Prema njenim rečima, povećane su i subvencije po litru mleka sa 15 na 19 dinara.

Foto: Pixabay

„Znači, ništa nije bilo na nivou obećanja. Povećana subvencija je obećana. Sve su isplate urađene preko 97%, što se lako može proveriti. Oni koji nisu dobili novac, njih 2% ili 3%, nemaju uredne papire,“ pojasnila je Tanasković. Dodala je da je zakon usvojen, omogućavajući smanjenje naknade za odvodnjavanje za 2023. godinu za 50%, a potpuno ukidanje te naknade planirano je za 2024. godinu.

Kada je reč o regulisanju tržišta, što se trenutno traži, Tanasković je istakla da Srbija već ima zakon koji obuhvata ovo pitanje, a taj zakon reguliše kako funkcionisanje tržišta, tako i ulogu robnih berzi. „Sve onako kako oni pišu mi to već imamo sistemski regulisano. Zakon je donet još pre par godina,“ dodala je ministarka.

novac

Najviše se traže subvencije za žetvene kulture

Prema njenim rečima, u svim razgovorima i na svim sastancima koje je vodila tokom ove godine sa poljoprivrednicima, uporno su tražene subvencije države zbog niskih cena poljoprivrednih kultura. Najčešće, kako tvrdi, se traže subvencije vezane za uzgoj pšenice i kukuruza. „Kada smo mi dali ponudu preko robnih rezervi zaključkom Vlade da će pšenica da se otkupljuje u tom trenutku po ceni od 25 dinara i kada smo dali ponudu za otkup, odnosno razmena đubriva poljoprivrednim proizvođačima, a da nam vrate u kontri pšenicom i kukuruzom iz roda ili 2023. ili 2024. oni kažu mi tako nećemo, država se meša, mi hoćemo sistem,“ dodala je Tanasković.

U zaključku svoje izjave, ministarka Tanasković se dotakla i teme akciza za gorivo. „Pa dobili ste akcizu u celosti. Omogućili smo povrat akcize nakon kupovine, ali njima ni to ne odgovara. Njihov zahtev je da povrat dobiju na pumpi, ali akciza je izvor prihoda države, a ne pumpe i iz tog razloga prodajno mesto ne može da im vrati akcizu već država,“ zaključila je.

Izvor: AgroTV