Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Tanasković: „Ciljamo na rast subvencija od 10% godišnje“

Tanasković: „Ciljamo na rast subvencija od 10% godišnje“

84
0

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković prokomentarisala je plan za razvoj do 2027. godine koji je predstavio predsednik Aleksandar Vučić. Prema njenim rečima, tim planom je predviđeno da se subvencije za poljoprivrednike svake godine uvećavaju za 10%.

„U programu „Srbija 2027“ je da povećavamo subvencije za poljoprivrednike svake godine minimum 10 odsto i idemo u tom pravcu. Ukoliko bi bilo velikih turbulencija, daćemo i više. U svakom slučaju pratimo sve, imaju sigurnost, transparentnost i znaju tačno na šta mogu da računaju. Još u decembru su znali za ovu godinu i onako kako smo obećali do sada tako sve ide,“ apostrofirala je ministarka poljoprivrede.

Tanaska
YouTube Screenshot
Izvor: Info LIGA Ivanjica

Tanasković o planu: detaljnije

U nastavku izjave, pomenula je da su poljoprivrednici zadovoljni predloženom raspodelom agrarnog budžeta i subvencija za 2024. godinu. Podsećamo, dotičnu raspodelu su im ona i premijerka Srbije Ana Brnabić predstavile još 26. decembra.

„Opredeljenje države prema poljoprivredi je bilo jasno još 2023. godine. Premijerka i ja smo u decembru prezentovali budžet i predlog mera za 2024. godinu, oni se u suštini sa svim slažu, vrlo su zadovoljni, samo se plaše da li će to tako da bude. Država je rekla jasno da ima sedam ciljeva i imamo jasan plan kako ćemo ih postići,“ dodala je Tanasković.

novac

Pri uspostavljanju programa subvencija, ministarstvo je istaklo da je temeljno analiziralo troškove proizvodnje svake biljne kulture i uzgoja svake vrste životinje. „Svaka subvencija koja je povećana u 2023. godini, ostala je u 2024. kao takva. Ono gde nismo povećavali direktna davanja u 2023. povećali smo u 2024. Neka za 60 odsto, neka dva, tri puta, i ako uzmete u obzir da je 2022. subvencija za ratarsku proizvodnju po hektaru bila 9.000 dinara, pa smo povećali na 18.000 dinara po hektaru, a u 2024. dodali i to da onaj ko koristi sertifikovano seme imaće subvencije i 35.000 dinara po hektaru,“ dodala je Tanasković.

Izvor: AgroTV