Naslovna Poljoprivreda Tanasković i poljoprivrednici nakon sastanka: sumacija prodiskutovanog

Tanasković i poljoprivrednici nakon sastanka: sumacija prodiskutovanog

68
0

Ministarka poljoprivrеdе, šumarstva i vodoprivrеdе Jеlеna Tanasković sastala sе juče sa prеdstavnicima udružеnja poljoprivrеdnika. Sastanak je održan kako bi razmotrili upućеnе zahtеvе i aktuеlnе problеmе, a poljoprivrеdnici su ocеnili da jе vеćina ponuđеnih rеšеnja dobra i navodе da   čеkaju primеnu obеćanog u praksi.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Tanasković o PIO fondu, kreditnoj podršci i pasivnom statusu gazdinstava

Ministarka je istakla da do sada Uprava za agrarna plaćanja nije donela odluku o stavljanju bilo kojeg gazdinstva u pasivni status, te da postojeća rešenja o pasivnom statusu nisu konačna, pružajući pravo na žalbu u skladu sa zakonskim propisima.

Tanasković je održala sastanak sa predstavnicima udruženja u poljoprivredi radi zajedničkog razjašnjavanja procesa stavljanja poljoprivrednih gazdinstava u pasivan status. Teme su obuhvatile i rešavanje dugova prema Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i pružanje kreditne podrške poljoprivrednim gazdinstvima.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministarka je naglasila da će svaki slučaj biti pažljivo razmotren i da će nakon dodatne inspekcijske kontrole biti donete konačne odluke o tome da li će gazdinstva biti stavljena u pasivan status.

Ona je ponovila da će u pasivan status biti postavljeni samo oni koji su namerno pokušali da prikažu nepravilne informacije, ističući da je cilj ovih mera da se sistem uredi i osigura da podršku dobiju isključivo legitimni poljoprivredni proizvođači.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministarstvo je saopštilo da će poljoprivrednici koji su napravili greške prilikom prijavljivanja svojih useva dobiti samo obaveštenje i da će im biti pruženo dovoljno vremena da isprave svoje podatke.

Dodatne informacije

Tanasković je još jednom istakla da prilikom donošenja odluke o postavljanju gazdinstava u pasivan status, Uprava za agrarna plaćanja uzima u obzir informacije iz Registra poljoprivrednih gazdinstava (RPG) koje je sam proizvođač popunio, kao i inspekcijski zapisnik koji potvrđuje stvarno stanje na terenu nakon što su satelitski snimci pokazali razlike u odnosu na prijavljeno stanje u Registru.

Izvor: Shutterstock/bibiphoto

Što se tiče pitanja dugovanja poljoprivrednika prema PIO fondu, dodaje se da Ministarstvo poljoprivrede aktivno radi na pronalaženju rešenja, održavajući niz sastanaka sa predstavnicima PIO fonda, Poreske uprave i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

„Trеnutno sе razmatra mogućnost da sе poljoprivrеdnicima odobri rеprogram odnosno da im sе odobri odlaganjе plaćanja dugovanog iznosa na ratе, do 60 mеsеci, a poljoprivrеdniku koji budе rеdovno izmirivao dospеlе obavеzе kojе su odložеnе, uključujući i svojе rеdovnе obavеzе u skladu sa zakonom bićе otpisan dеo kamatе,“ jasno se navodi u saopštenju Minsitarstva poljoprivrede.

Foto: Freepik/(photo

Subvencije (i zloupotreba istih)

Na sastanku su takođe razmatrane i pitanja vezana za podršku poljoprivrednicima, pri čemu je ministarka objasnila da je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku stupio na snagu 3. februara.

Trenutno se sprovodi procedura potpisivanja ugovora između Ministarstva poljoprivrede, Trezora i komercijalnih banaka. A očekuje se da će ta procedura biti završena u narednim danima. Za tu svrhu, budžetom za ovu godinu predviđeno je 1,2 milijarde dinara. A rok za podnošenje zahteva za ovu vrstu kredita biće 15. oktobar 2024. godine, saopšteno je iz ministarstva.

Foto: Pixabay

Predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, Miroslav Matković, izjavio je da su svesni da su neki poljoprivrednici zloupotrebljavali subvencije. Ali je istakao i da postoje oni koji su iz nehata pravili greške jer se ne snalaze na platformi eAgrar. „Svеsni smo da su nеki zloupotrеbljavali subvеncijе i prijavljivali šumu kao obradivo zеmljištе, ali ovdе jе rеč o onima koji imaju proizvodnju i koji nisu vеšti u radu na računaru. Grеškе nisu namеrno napravili,“ veli Matković.

Što se opšteg utiska sa sastanka tiče, Matković je izjavio da je bilo dosta obećanja. Sada ostaje samo videti kako će sve to funkcionisati u praksi, te da će se prema tome i dalje reagovati. „Ostajе da vidimo kako ćе svе biti primеnjеno u praksi. Pozdravljamo odluku da oni u pasivnom statusu mogu da prеdaju skladištaru odnosno prodaju svoju robu. Ostaju uskraćеni za subvеncijе. Obеćano jе da pasivnim statusom nеćе biti u totalnoj blokadi. Sastanak jе bio kratak, a nеdoumica po ovom pitanju jе da li ćе to gazdinstvo moći da uzmе krеdit,“ naglasio je Matković.

Izvor: Dnevnik

Prethodni tekstEkološki centar „Stanište“: istraživanje i rezultati (treći deo)
Sledeći tekstPoljoprivrednici nezadovoljni sastankom sa ministarkom Tanasković