Naslovna Poljoprivreda Tanasković: kapitalne investicije u navodnjavanje prioritet

Tanasković: kapitalne investicije u navodnjavanje prioritet

410
0

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković prisustvovala je obeležavanju 20 godina postojanja JVP „Vode Vojvodine“. Tokom svoje posete, izjavila je da su prioriteti resornog ministarstva kapitalne investicije u navodnjavanje.

Prema njenim rečima, dva ključna velika izvora finansiranja su iz Abu Dabi fonda i sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj. „To iznosi preko 110 miliona evra u ovom trenutku i ja se iskreno nadam i verujem da ćemo sav taj novac potrošiti do kraja 2025. godine,“ naglasila je Tanasković.

Tanaska
YouTube Screenshot
Izvor: RTV Šumadija

Ministar odbrane Miloš Vučević se takođe obratio medijima povodom proslave dve decenije od postojanja „Voda Vojvodine“. Izjavio je da bi zajedničkim snagama trebalo raditi na tome da reke budu bezbednije i čistije. „Sve što održavaju „Vode Vojvodine“ direktno ide u funkciju odbrane naše države. Svako od velikih priča treba da prođe od sopstvenog primera i da budemo svesni da od malih koraka sve počinje. Ako se svi budemo odnosili prema prirodi i ovom segmentu vode i javnih voda, biće nam mnogo bolje,“ apostrofirao je Vučević.

U nastavku izjave, dodao je da sve ono što održavaju „Vode Vojvodine“ na teritoriji Srbije je direktno u funkciji odbrane našeg naroda. „I ono što je najvidljivije jesu aktivnosti Rečne flotile kao deo Kopnene vojske,“ dodao je. „Koja koristi ne samo Dunav, Savu i Tisu, nego i kanalsku mrežu. I to je od neprocenjivog značaja, to su za njih jedini mogući putevi. Ono što mogu da javno kažem u konceptu opšte odbrane naše države – sve ono što vidite kao deo vodne mreže na teritoriji Vojvodine, severa Srbije i jeste u funkciji odbrane naše države. Nadam se da to nikada nećemo morati da testiramo, proveravamo i aktiviramo, ali sve to što se održava jeste u funkciji odbrane naše države.“

Foto: Pixabay

Ceo kabinet ministarke Tanasković uz „Vode Vojvodine“

Direktor JP „Vode Vojvodine” Srđan Kružević se zahvalio prisustvu predstavnika resornog ministarstva na ovom važnom događaju. Tom prilikom je naknadno izjavio i da bez pomoći i saradnje lokalnih samouprava i drugih preduzeća ne bi bilo moguće godinama uspešno održavati veliku količinu kanalske mreže.

„Mi činimo da sve ono što je priroda rekla da je nemoguće za vode učinimo mogućim. Od močvara pravimo mesto za život i bavljenje poljoprivredom, od sušnih područja pravimo bogate oranice i pri tome ne ljutimo prirodu, već je čuvamo od zagađivača, pošumljavamo i poribljavamo,“ istakao je Kružević.

Prema trenutno dostupnim informacijama, od kredita iz fonda Abu Dabija grade se nova kanalska mreža i crpne stanice u Srbiji. Konkretno ćemo dobiti postrojenja u Sremu, Banatu, Bačkoj, Pančevačkom ritu i centralnoj Srbiji. Svi ovi radovi bi trebalo da omoguće adekvatno navodnjavanje oko 15% obradivog agrarnog zemljišta.

 

Izvor: AgroTV, Telegraf