Naslovna Poljoprivreda Tanasković: Kina otvorena za srpske proizvode

Tanasković: Kina otvorena za srpske proizvode

234
0

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da je Kina otvoreno tržište za proizvode iz Srbije. Istakla je od kolikog je značaja trgovina s kineskim brendovima i kompanijama, kao i da Država aktivno radi na otvaranju novih tržišta.

„Novo tržištе u Kini jе tržištе kojе, kad sе budеmo probili, nеćеmo imati razloga za bilo kakvu bojazan kad jе rеč o svim prizvodima iz Srbijе, jеr naši proizvodi su kvalitеtni i dobro kotirani gdе god da sе prеzеntuju,“ istakla je Tanasković. „Usaglasila sam sеrtifikatе za mеd i hranu za kućnе ljubimcе. A za jabuku, koja jе usaglašеna, čеkamo potpis sеrtifikata. Idеmo daljе, jеr jе kinеsko tržištе vеliko i ono jе naša vеlika šansa. Kad zavisitе samo od еvropskog tržišta, viditе kako porеmеćеj izaziva dеstibilizaciju i porеmеti svе što sе dogodilo i što stе planirali. Poglеdajtе šta sе dеšava sa cеnama ovе godinе… Tako da, dobro jе imati vеliko i sigurno tržištе.“

Tanaska
YouTube Screenshot
Izvor: Info LIGA Ivanjica

Tokom svoje posete naseljima Crvena Crkva i Skorenovac, sem otvorenosti Kine ministarka se dotakla i drugih gorućih pitanja. Pre svega, meštane je zanimalo šta se dešava sa subvencijama za suncokret i stočarsku proizvodnju. Glede prve teme, Tanasković je istakla da su subvencije za prošlogodišnji rod suncokreta iznosile oko 5 milijardi dinara. Ovo je rezultiralo nešto većem zasadu ove godine, pa se očekuje nešto malo preko 675.000 tona ove kulture.

Kontrole za subvencije stočarske proizvodnje, kako veli ona, još uvek nisu počele. Trenutno se putem eAgrara vrši kontrola drugih, kako ona ističe, prečih stvari. „Inače kroz e-Agrar se i te kako registri proveravaju, sada idu isplate, do kraja ovog meseca biće isplaćena sva direktna davanja, od genetike, tova, preko mleka. Sve ćemo mi isplatiti, a onda ćemo ići u kontrole,“ apostrofirala je ona.

Photo by KWON JUNHO on Unsplash

Kina u žiži javnosti

Saradnja sa najmnogoljudnijom zemljom na svetu se ove godine svakako produbila. Prema saopštenju Ministarstva poljoprivrede, pomoćnik ministra Nenad Vujović je u ime Vlade Srbije potpisao u Kini Zajedničku izjavu o Mehanizmu saradnje za bezbednost hrane pri uvozu i izvozu za zemlje učesnice Inicijative „Pojas i put“. Tom prilikom su potpisani i Projektni zadaci za Mehanizam saradnje za bezbednost hrane pri uvozu i izvozu za učesnice pomenute inicijative.

Potpisivanje tog dokumenta doprineće unapređenju bezbednosti hrane pri spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa NR Kinom, ističe se na sajtu Ministarstva. Takođe, Srbija će obezbediti bolju poziciju za plasman novih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržište ove zemlje.

Izvori: Dnevnik, RTV, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Prethodni tekstTanasković u Crvenoj Crkvi i Skorenovcu
Sledeći tekstDžinovski čeri paradajz u Seljašnici