Naslovna Vesti Tanasković na dodeli vaučerima najugroženijima od poplava

Tanasković na dodeli vaučerima najugroženijima od poplava

92
0

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković učestvovala je u humanom događaju u sredu, u Trsteniku. Naime, Ministarstvo poljoprivrede, zajedno s Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), pokrenulo je danas proces pružanja finansijske pomoći poljoprivrednim gazdinstvima koja su najviše pogođena poplavama tokom 2023. godine.

Juče su u Trsteniku poljoprivrednicima uručeni 47 vaučera vrednosti, dok će u danima koji slede pomoć biti distribuirana i u Varvarinu, Ćićevcu, Кuršumliji, Brusu, Ćupriji i Ražnju. Finansijska sredstva su namenjena 222 poljoprivredna gazdinstva iz ovih sedam opština koja su pretrpela najveće štete na usevima, zemljištu i plastenicima tokom prošlogodišnjih poplava.

Izvor: Grad Sremska Mitrovica – zvanična Facebook stranica

Tanasković o budućnosti sanacija i saradnji sa FAO

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković istakla je danas u Trsteniku da je ova prva pomoć namenjena svima koji su pretrpeli štetu od poplava, kako bi ih podstakla da ponovo započnu proizvodnju. Ona je takođe zahvalila FAO na brzoj reakciji i naglasila važnost saradnje Ministarstva i ove organizacije, koja datira još od 2002. godine.

Poplave su zahvatile 56 opština, uglavnom u centralnoj i južnoj Srbiji, prouzrokujući velike štete infrastrukturi i poljoprivrednom zemljištu. Mnoga mala i porodična poljoprivredna gazdinstva, koja su posebno ranjiva na elementarne nepogode, direktno su pogođena ovim poplavama.

U nameri da pruži neophodnu podršku poljoprivrednicima koji se suočavaju sa teškoćama, FAO je, u okviru svog Programa tehničke pomoći za hitan odgovor i u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, preduzeo akciju kako bi pomogao poljoprivrednicima da se oporave od štete nastale usled poplava.

Korišćenje vaučera u nešto više detalja

Vrednosni vaučeri mogu se koristiti za nabavku različitih proizvoda i materijala potrebnih za poljoprivrednu proizvodnju, uključujući seme, sadni materijal, đubriva, alate i opremu, kao i rezervne delove i materijale za popravku poljoprivrednih mašina.

Izvor: Pixabay

Ministarka Tanasković je posetila Trstenik i započela obilazak reke Ljubostinje u selu Grabovac. Podsećamo, ova reka je prošle godine nanela velike štete ovom području.

U cilju dugoročnog rešavanja problema zaštite ovog područja, izvršeni su sanacioni radovi. Ukratko, radilo se na stabilizaciji korita Ljubostinjske reke u dužini od 350 metara nizvodno od postojeće regulacije. Ovo je urađeno radi smanjenja efekata poplava u zoni autoputa.

Izvor: Pixabay

Vrednost ove faze sanacionih radova iznosi oko 40 miliona dinara. Prethodno završena faza od 400 metara je koštala oko 50 miliona dinara. Završetkom svih ovih radova stanovnicima ovog područja biće osigurani neophodni uslovi za život i rad. Naknadno, biće sprečene ponovne štete i poplave reke.

Izvori: Blic, Danas