Naslovna Poljoprivreda Tanasković na konferenciji „Health Up“: „srpska hrana vredi“

Tanasković na konferenciji „Health Up“: „srpska hrana vredi“

472
0

Na najvećoj regionalnoj konferenciji na temu zdravlja i zdravog života „Health Up“ učestvovala je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković. Tom prilikom je poručila prisutnima da građani Srbije jedu kvalitetnu hranu. Istakla je i da posti ceo post, kao i da u skladu sa tim jede kvalitetno.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

„Imala sam prilike da sa poljoprivrednicima, proizvođačima dođem do starih receptura, domaćih proizvoda, da vidim koliko su naši proizvodi dobri i kvalitetni,“ naglasila je Tanasković. „Zato mislim da treba maksimalno da se fokusiramo u radnjama na domaće, jer nema čega tu da se plašimo. Zakonodavni okvir koji mi imamo je preslikan iz Evrope i tržišno smo orijentisani ka Evropi, zakoni se usaglašavaju sa tim standardima. Neretko ćete čuti da je neki kamion vraćen sa granice, mene to pogodi kada čujem, jer mi iz Srbije vratimo sedam puta veći broj kamiona, nego što vrate naše“.

Tanasković o hrani

Ona tvrdi da je procedura takva da svaki proizvod proizveden u Srbiji mora biti podvrgnut testiranju i kontroli. „Ono što ulazi u našu zemlju se kontroliše na ulasku, isto je i za naše proizvode. Svakodnevno razgovaram sa proizvođačima i prerađivačima i mi smo zaista država koja ima kvalitetnu prehrambenu proizvodnju. Držimo se toga da kupujemo domaće. Sve ono što je ovde proizvedeno je daleko boljeg kvaliteta nego od stranog“, dodala je.

Izvor: Health Up

U nastavku izjave, Tanasković ističe da je nemoguće da bilo koji prehrambeni proizvod uđe u zemlju bez rigorozne kontrole. „Tu su uključene laboratorije sa kojima ministarstvo radi, znači inspektori su na ulasku u zemlju, tu vrše kontrolu, uzimaju analize, sve se kontroliše i to je apsolutno tako. Mi smo uvodeći eAgrar dodatno ispratili i sledljivost proizvoda… na svaku sledeću dozvolu koju neko zahteva inspekcija ide u klanicu, prodavnicu da proverava“, apostrofirala je.

Organska proizvodnja porasla

Prema rečima ministarke poljoprivrede, sada se aktivno gleda da li je meso otišlo u preradu, prodavnicu i u kom vremenskom periodu je potrošeno. „Dozvole za meso izdajemo kvartalno, na tri meseca i to su neka nova pravila koja smo uveli,“ navela je. „Mislim da je naša zemlja ozbiljno povećala nivo kontrole uvozne robe, a što se tiče one proizvedene u Srbiji, to je nesumnjivo najboljeg kvaliteta“.

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Tanasković je i posebno istakla činjenicu da je poslednjih 10 godina porasla organska proizvodnja u Srbiji za 254%. „Sedam puta više imamo gazdinstava koja se bave organskom proizvodnjom, organska proizvodnja se prostire na nekih 29.000 hektara. To su neverovatno dobri podaci i Srbija je prepoznata kao zemlja koja među prvima ide sa organskom proizvodnjom i ti proizvodi su vrlo traženi i cenjeni“, veli Tanasković.

Ministarka kao primer ističe da država subvencioniše hektar konvencionalne proizvodnje sa 18.000 dinara, dok iznos za organsku proizvodnju iznosi čak 63.000 dinara. Naglašava da se u našoj zemlji sve više razvija organsko stočarstvo. Dodatno je istakla da digitalizacija mora biti glavni prioritet.

Izvor: Shutterstock/Singha Songsak P

„Mi prosto nemamo dovoljno ljudi. Na primer, jedna mera ministarstva ima oko 300.000 zahteva. Sada zamislite da ako hoćete da idete da iskontrolišete, to je nemoguće. Digitalizacija i svi propratni moderni alati, omogućavaju nam to da uradimo“, istakla je Tanasković. „Jedini način da budemo prepoznati i konkurentni je da držimo korak sa vremenom i pratimo trendove. Kontrola, kontrola, kontrola i samo kontrola. Svega, nas samih i svega što radimo“.

Izvor: AgroTV