Naslovna Poljoprivreda Tanasković na otvaranju „Župske berbe“ u Aleksandrovcu

Tanasković na otvaranju „Župske berbe“ u Aleksandrovcu

89
0

Tradicionalnoj „Župskoj berbi“ u Aleksandrovcu je ove godine prisustvovala ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković. Tom prilikom se zahvalila domaćinima na prijemu i udelila reči hvale kako manifestaciji, tako i samoj Župi.

Izjavu ministarke Tanasković povodom otvaranja ove, po redu 57. Berbe, prenosimo u celosti:

Tanaska
YouTube Screenshot
Izvor: Info LIGA Ivanjica

„Dobro veče, Župljani, hvala vam na pozivu da učestvujem u ovom zaista veličlanstvenom prizoru večeras koji ste priredili ovde. Hvala vam što čuvate tradiciju. Hvala dragim vinarima i vinogradarima što se trude da održe tradiciju Župe, da održe sve ono što vekovima već traje. Hvala vam što ovu manifestaciju održavate od 1963. godine i na tome što se trudite da vratite svoju omladinu, da im date priliku da oni nastave tamo gde ste vi stali i što ovoliko lepih ljudi večeras imate ovde. Hvala još jednom na pozivu na ovoj svečanosti koja je božanstvena, hvala vam na tome što razumete koliko truda i rada je predsednik uložio da naše vinarije i vinogradari imaju status svuda u svetu, da je naše vino prepoznatljivo i pozivam vas da dođete ove godine u novembru, od 16. do 19, na drugi sajam vina u Beogradu i da vidite kako to izgleda i koliko smo mi zapravo uložili i doprineli ovoj manifestaciji. Još jednom uživajte u ova četiri dana i srećno vam bilo.“

 

Tokom četvorodnevne berbe, posetioci će uz degustaciju župskog vina moći da uživaju i u velikom defileu učesnika ovog događaja. Biće upriličen i bogati kulturno-umetnički program.

Foto: pixabay QuinceCreative

Tanasković o vinu i tradiciji

Ministarka Tanasković se u Župi našla par dana pre berbe, u poseti domaćinstva Andreje Radojičića ispred firme „Voćne čarolije“. Dr Mirko Mihajlović, predsednik opštine Aleksandrovac, joj se tom prilikom pridružio.

„Pre svega, hvala domaćinima ovog gazdinstva na pozivu, gostoprimstvu i dobrodošlici. Ovo je stvarno lepa priča povratnika studenta iz Beograda na svoje imanje. Hvala i predsedniku opštine i, naravno, lokalnoj samoupravi, koja nas je pozvala na ovako staru i dugu manifestaciju,“ istakla je Tanasković.

Tokom svoje posete, ministarka je apostrofirala značaj vinske industrije i odvojila par trenutaka da porazgovara o trenutnom stanju stvari. „mislim da vinogradarstvo nikad nije bilo na višem nivou nego što je danas: 26.000 hektara imamo već zasađenih, 5.099 je proizvođača grožđa i oko 500 vinarija. U poslednjih nekoliko godina, otkako je predsednik Vučić pokrenuo priču o Vinskom putu, mi smo doveli i „Wine Vision by Open Balkan“, evo već drugi Sajam pripremamo i ove godine od 16. do 19. novembra i ja pozivam sve iz Aleksandrovca, i one koji se bave vinom i one koji žele da se oprobaju u tome, da dođu da vide jer to će biti mnogo više od jedne sajamske manifestacije u Beogradu,“ izjavila je ministarka.

Izvori: Blic (1, 2)

Prethodni tekst„Dani paprike“: Donja Lokošnica u znaku crvene povrćke
Sledeći tekstKukuruz i dalje na vrhu, trguje se novim rodom soje