Naslovna Poljoprivreda Tanasković: Najveća ulaganja u agrar ikada!

Tanasković: Najveća ulaganja u agrar ikada!

64
0

Subvеncijе za 2024. godinu prеdstavljaju nikad vеća ulaganja u stočarstvo, izjavila je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković. Kako je istakla, porеd dirеktnih davanja stočarima ćе biti pružana pomoć i kroz doniranje visokokvalitеtnog sеmеna, ali obavljeno kroz infrastrukturnе projеktе.

Da podsetimo; Ministarstvo poljoprivrede je objavilo javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje u stočarstvu za tov junadi, svinja, jagnjadi i jaradi za tekuću godinu. Ukupno je izdvojeno 5,25 milijardi dinara za ove namene, a zainteresovani mogu aplicirati do 11. aprila.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Pravo na podsticaje ostvaruju pravna lica, preduzetnici i fizička lica – nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, koji ispunjavaju uslove propisane zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, i koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava za tekuću godinu.

Zahtevi se podnose putem platforme eAgrar, odnosno portala ePodsticaji, za grla predata klanici, izvezena ili upućena na teritoriju Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od dana isteka roka za podnošenje zahteva po prethodnom javnom pozivu, odnosno od 13. juna 2023. godine.

Izvor: Shutterstock/Miljan Zivkovic

Zahtev se podnosi posebno za svaku vrstu tovnih grla, pri čemu se za istu vrstu tovnih grla podnosi jedan zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje.

Podsticaj za tov junadi iznosi 22.000 dinara po grlu, za tov jagnjadi i jaradi po 3.000 dinara po grlu, dok je podsticaj za tov svinja 1.500 dinara po grlu.

Ulaganja, ulaganja

Naravno, ovo su samo neke od mera koje je Ministarstvo najavilo za 2024. godinu. One uključuju i subvencije u stočarstvu, koje predstavljaju najveća ulaganja države u ovoj oblasti do sada. Na primer, subvencija po košnici pčela je povećana sa 800 dinara u 2023. na 1.000 dinara u 2024. godini, uz dodatnih 40% subvencije za pčelare koji su u organskoj proizvodnji.

Podsticaji za ovce, ovnove, koze i jarčeve su takođe povećani sa 7.000 na 10.000 dinara po grlu. Ovo konkretno predstavlja značajno povećanje u odnosu na ranije godine. Povećane su i subvencije za kokoške teškog tipa za 67%, sa 60 na 100 dinara, dok su subvencije za kokoške lakog tipa povećane sa 100 na 140 dinara. Takođe, subvencije za kvalitetne mlečne krave su povećane sa 25.000 na 40.000 dinara po grlu tokom 2023. godine, što je samo jedna od mera podrške za proizvođače mleka.

Foto: freepik/freepik

Ukinute su donje i gornje granice za broj grla i količinu predatog mleka. Za svaki litar mleka isplaćuje se premija, koja je povećana sa 15 na 19 dinara. Sve ove mere pokazuju značajno povećanje ulaganja države u stočarstvo. A to je deo šire strategije Ministarstva za unapređenje ove važne grane poljoprivrede u Srbiji, kako i sami navode.

Tanasković o trenutnim ulaganjima države

Ministarstvo poljoprivrede donelo je odluku kao deo programa mera za unapređenje stočarstva da omogući subvencije u vidu besplatne isporuke visokokvalitetnog semena elitnih bikova tokom 2024. godine. Ovo će omogućiti srpskim stočarima jedinstvenu priliku da nabave vrhunsko seme bez troškova. Pritom će biti subvencionisane dve doze semena po jednom grlu.

krave na ispaši
Foto:http://agroinfotel.net

Ministarka Tanasković istakla je da je cilj programa osigurati da svaki poljoprivrednik-stočar ima poverenje. Da zna da država stoji iza njega. Sa povećanjem subvencija i drugih davanja, svaki poljoprivrednik će imati apsolutnu sigurnost. Pre svega, zna da dobija kvalitetno seme koje nije uvezeno. A to će, kako ističe ministarka, doprineti povećanju efikasnosti u proizvodnji. Ova inicijativa ministarstva usmerena je na podršku stočarstvu na svim nivoima kao i na pružanje podrške poljoprivrednicima.

Izvor: Dnevnik