Naslovna Poljoprivreda Tanasković: Ne eutanaziramo zdrave jedinke!

Tanasković: Ne eutanaziramo zdrave jedinke!

145
0

U Srbiji je zbog afričke kuge svinja do danas eutanazirano 54.000 svinja, izjavila je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

Prilikom obilaska firme „Sedam jezera“ za proizvodnju rakije, u naselju Crvena Crkva nadomak Bele Crkve, ministarka Tanasković je dodala da je više od 45.000 grla na ugroženom i zaraženom području zaklano za sopstvene potrebe. Iskoristila je priliku da zamoli građane da ne šire neistine o uništavanju zdravih grla. „Najbitnije je da kuga ne uđe na velike farme, čuvamo ih i branimo svaki dan, kako bismo imali što više domaćeg svinjskog mesa,“ izjavila je Tanasković. Usledio je i apel stočarima da sa svinjokoljom krenu ranije.

Tanaska
YouTube Screenshot
Izvor: Info LIGA Ivanjica

Tanaskovićeva se tim povodom dotakla i medijskih spekulacija da postoji uvoznički lobi. Rezignirano je naglasila da to nije istina. Podsetila je prisutne da su od 1. januara uvedne kvote te da se uvozi samo ona količina koja nedostaje za potrebe potrošnje državljana. „Zato je jako bitno da što više svinja sačuvamo, da što manje ubijemo, a ono što pošaljemo na klanje je svakako ispravno i završiće kod nas na tržištu,“ veli ministarka.

Tanasković i eAgrar

Naravno, u razgovorima u Crvenoj crkvi nije izostala ni tema lažnih prijava zemlje preko platforme eAgrar. Ministarka je navela da je provera završena za 540 od 700 gazdinstava. Kako veli, inspekcija je našla nepravilnosti kod 486 gazdinstava. Ona će ići u pasivan status na tri godine, dok će ostali dobiti opomenu. Opomena se, apostrofirala je, dobija za greške, primera radi kada se zasadi kukuruz a prijavi pšenica. „Oni jesu poljoprivrednici koji obrađuju tu zemlju, samo je napravljena greška i dobiće do kraja godine da isprave tu grešku,“ izjavila je ona.

Izvor: eAgrar

Za najčešće primere prevare, Tanaskovićeva je istakla prijavu šume kao obradivo zemljište. Drugi navedeni primer je kada se prijavljuje kao poljoprivredno zemljište mesto na kome postoji izgrađeni objekat. Nije izostavila ni prijave zaparloženih zemljišta za koja se jasno vidi da nisu godinama obrađivana.

Izvor: RTV