Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Tanasković: Nova ulaganja u domaći agrar

Tanasković: Nova ulaganja u domaći agrar

9141
0

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković obišla je naselja Novi Kneževac i selo Jazovo opštine Čoka. Tokom svoje posete, istakla je da je cilj ulaganja Države u domaći agrar taj da poljoprivreda u budućnosti učestvuje sa preko 10 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Foto: unsplash tomas tumat

Tanasković i lokalni ratari

Slavko Janjatov, poljoprivrednik iz Novog Kneževca, bavi se ratarstvom na oko 300 hektara obradivog zemljišta. „Konkurisali smo na republičkom konkursu za sisteme za navodnjavanje, pumpe i za prikolicu i podrivač. Jedan deo je išao preko Sekretarijata, a jedan deo preko ministarstva’,“ ističe ovaj ratar koji se već tri decenije bavi ovim poslom.

Nandor Bajus iz Jazova, u svojoj izjavi, ističe koliko je teško plasirati proizvod na tržištu. On se konkretno bavi uzgojem ovaca, što je retkost u ovom naselju. „Sa profitom nismo zadovoljni. Prošle godine je cena kukuruza bila nedovoljna, a ove godine je jeftiniji, dok je cena jagnjeta ista,“ ističe Bajus.

Foto: Pixabay

Medijima su se obratili i predsednici opština Čoka i Novi Kneževac, Stana Đember i Radovan Uverić. Đember je pomenula da se opština sprema za naredne komasacije, pošto se, kako naglašava, „do 2016. godine radilo na kartama iz 1912. godine“. Uverić se nadovezao na njene reči izjavom da će ministarka Tanasković upoznati lokalne ratare sa aktuelnim temama u agraru na kojima je ovo telo angažovano.

Tokom svoje posete ovim naseljima, Tanasković je istakla razliku u brojkama po pitanju učešća poljoprivrede u ukupnom domaćem bruto proizvodu. U poređenju sa starim brojkama, danas poljoprivreda učestvuje sa tek 6%.

Foto: Pixabay

„Već 2023. godine sa preko 110 milijardi dinara budžeta koji će biti na raspolaganju poljoprivrednicima kroz subvencije, kroz jasnu opredeljenost, kontrole, ulaganja, iskreno se nadam da će to dati rezultat u naredne dve godine,“ naglasila je Tanasković.

Ministarka je naselja posetila u društvu direktora „Voda Vojvodine“ Srđana Kruževića.

Izvor: RTV

Prethodni tekst„Afrička kuga svinja mi je desetkovala mangulice“
Sledeći tekstZajedno: Vlast odgovorna za stanje u poljoprivredi