Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Tanasković: novi pozivi za subvencije za agrar od februara do maja

Tanasković: novi pozivi za subvencije za agrar od februara do maja

73
0

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković danas je izjavila da će novi javni pozivi za subvencije u poljoprivredi biti objavljeni u periodu od februara do maja sledeće godine.

Tokom svog prisustva na konferenciji „Look up“ na Kopaoniku, ministarka Tanasković je rekla da davanja za organsku proizvodnju iznose 63.000 dinara po hektaru, a za organsku stočarsku proizvodnju 40% više. „Svako ko se prijavi putem javnog poziva ima mogućnost da dobije subvenciju. Javni pozivi za ovu godinu su gotovi,“ istakla je Tanasković.

Pritom je skrenula pažnju na činjenicu da je država odlučila da uzme nove kreditne linije kako bi počela izgradnju prečistača. „Svaka proizvodnja moraće da se prilagodi tome. Na taj način štititmo reke i zemljište. Radimo transfer stanice za otpad od životinja. Država finansira transport i eutanaziju. To su koraci ka zelenoj tranziciji,“ dodala je.

Tanasković o budućnosti poljoprivrednika (i njihovog novca)

Strateški cilj Srbije, nastavila je Tanasković, je da se poljoprivreda vrati na mesto koje je imala. Pogotovo s obzirom da njeno učešće od 6% u BDP-u nije zadovoljavajuće. „U 2023. godini davanja u poljoprivredu su iz budžeta sedam odsto. Investiramo u poljoprivrednu proizvodnju od koje očekujemo u narednom periodu daleko veća davanja nego što su to 2023. godine. Ako pričamo o ključnim strateškim ciljevima, pre svega bih rekla da se oni odnose na ulaganje u stočni fond, na povećanje stočnog fonda, ulaganje u biljnu proizvodnju, ulaganje u organsku proizvodnju,“ apostrofirala je Tanasković.

Tanaska
YouTube Screenshot
Izvor: Info LIGA Ivanjica

U nastavku izjave, rekla je da traju trenutno pregovori sa poljoprivrednim proizvođačima da li uvesti subvencije za sertifikovano seme. Ova inicijativa je pokrenuta kako bi se, ističe ona, uvećali prinosi.

„Na sve načine mi ćemo sada dizati kriterijume u narednom periodu, jer mislim da ovaj budžet od 119 milijardi apsolutno zadovoljava potrebe poljoprivrednika. Nema dugovanja, nema potrebe više da pričamo da su oni negde ugroženi, da oni razmišljaju da li će sledeće godine dobiti nešto što su prethodno dobili. Te smo teme zatvorili. Sada idemo na održivu poljoprivrednu proizvodnju, transparentna ulaganja i njima unapred poznate subvencije,“ veli ministarka.

Foto: Pixabay/Raten-Kauf

Ona ističe da se povratak ulaganja očekuje 2027. godine. „Target je da vratimo priču između 10% i 14%, koliko je nekad udeo poljoprivrede bio u BDP-u. Strateški cilj države jeste da tu stignemo već do 2027. godine, zato jesu ovolika ulaganja sada u ovom trenutku i sigurno će biti veća svake godine. Sigurno će svake godine biti veća ulaganja nego što je učešće poljoprivrede u samom bruto domaćem proizvodu do te 2027. godine,“ zaključila je Tanasković.

Izvor: RTV

Prethodni tekstPivo od ludaje: „Beer Kings“ i početak njihove vladavine tržištem
Sledeći tekstCene piletine – čemu tolike varijacije?