Naslovna Poljoprivreda Tanasković: novi sastanak sa poljoprivrednicima

Tanasković: novi sastanak sa poljoprivrednicima

127
0

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se danas sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednih proizvođača u Vladi Srbije. Sa dotičnim udruženjima, podsećamo, je u maju potpisan Sporazum o međusobnoj saradnji, kako bi zajednički razmotrili sve što je realizovano do sada.

Tanasković je taksativno obrazložila na koji način su realizovane dogovorene mere. Udruženjima je jasno saopšteno da je do sada isplaćeno 95% planiranih subvencija. Ministarka je dodatno objasnila da su isplaćeni svi uredni i kompletni zahtevi. Kako je istakla nisu isplaćeni samo oni zahtevi koji su trenutno na dopuni. Ako je verovati njenim tvrdnjama, i oni će biti brzo rešeni.

Tanaska
YouTube Screenshot
Izvor: Info LIGA Ivanjica

Tanasković o subvencijama

U nastavku izlaganja, Tanasković je precizirala da su sve tačke sporazuma koje su bile planirane za ovu godinu do sada ispunjene. Konkretno, mislila je na povećanje osnovnih podsticaja za biljnu proizvodnju sa 9000 dinara na 18000 dinara po hektaru. Dotakla se i povećanja premije za mleko sa 15 dinara na 19 dinara po litru mleka, kao i podsticaja za kvalitetne priplodne mlečne krave sa 30.000 dinara na 40.000 dinara po grlu.

Počev od 1. januara 2024. godine, po dogovoru, biće podignuta maksimalna granica površine obradivog poljoprivrednog zemljišta od 20 hektara na 100 hektara. Dotična je granica propisana za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju. Pritom, umanjena je za 50% ovogodišnja naknada za odvodnjavanje i biće ukinuta naknada za odvodnjavanje u potpunosti od 1. januara naredne godine.

Foto: freepik/freepik

Među dodatnim merama podrške agrarnim proizvođačima obezbeđena je i refakcija, odnosno povrat za akcize za gorivo. Refakcija se kreće u iznosu od 50 dinara po litru i važiće od 2024. godine.

Zaključci sastanka

Ministarka Tanasković je strpljivo saslušala sugestije poljoprivrednika i konstruktivne predloge koji će biti razmotreni u nadolazećem periodu.  Na sastanku su po kratkom postupku uvažene neke od inicijativa, poput one se odnosi na jasno definisanje ko su korisnici davanja po hektaru. Obe strane su se dogovorile da će to biti samo poljoprivrednici koji obrađuju zemlju. Vlasnici zemljišta koji ga ne obrađuju su isključeni iz ove kvalifikacije.

novac

Na sastanku je donet niz zaključaka, koje ovde prenosimo u celosti:

  • Lista malih skladištara koji će biti odobreni od strane Republičke direkcije za robne rezerve će biti proširena, na način da za obezbeđenje daju menicu, zalogu u robi ili hipoteku
  • Poljoprivrednici su podneli inicijativu za uvođenje Zakona o robnoj berzi. Formiraćemo radnu grupu koja će krenuti sa radom od ponedeljka 2. oktobra, i daće zaključak na temu tog zakona do kraja ove godine
  • Podneta je inicijativa da se u Zakon o podsticajima uvede član kojim će biti definisano da vlasnik zemlje koji ne obrađuje zemlju ne može biti korisnik subvencije
  • Pomoć oko otkupa kukuruza
  • Nastavak kontrole uvoza mleka i mlečnih proizvoda. Nakon ukidanja prelevmana na mleko i mlečne proizvode 31.10.2023. Sve mlekare i svi trgovci koji trguju mlekom i mlečnim proizvodima će podnositi zahtev za uvoz mlečnih proizvoda i dobijaće dozvole koje će važiti 3 meseca.

 

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Prethodni tekstCrvena paprika Zapadnog Pomoravlja: prinosi i kvalitet
Sledeći tekstNovi uspon kukuruza na tržištu, pšenica štekće