Naslovna Poljoprivreda Tanasković: Prevarantima zabrana bavljenja poljoprivredom

Tanasković: Prevarantima zabrana bavljenja poljoprivredom

281
0

Svi koji su lažirali prijave za subvencije poljoprivrednicima po hektaru biće stavljeni u pasivan status na tri godine i neće moći da se bave poljoprivredom, izjavila je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

U nastavku izjave, dodala je da će nadležni organi dalje delovati shodno zakonu i zavisno od toga kakav je prekršaj napravljen. Podsećamo da su sve nepravilnosti uočene uz pomoć platforme eAgrar. Preko ove platforme je prijavljeno preko 300.000 gazdinstava, a kompanija „BioSens“ iz Novog Sada je pomogla u razvoju iste.

Izvor: eAgrar

Tanasković o registru životinja

Kako je ministarka istakla, od 101 poljoprivredne parcele koja je proveravana, nepravilnost je uočena na njih 99. Pritom, dodala je da je od tog broja parcela 81 potpuno nepoljoprivredna. Naime, navodi ona, na njima se apsolutno ništa ne gaji. Nepravilnost kod ostalih 18 parcela ogledala u tome da su poljoprivrednici posadili jednu kulturu, a prijavili drugu zarad uzimanja većih subvencija.

„Oni koji su prijavili jednu proizvodnju, a bave se drugom neće biti kažnjeni, već će samo dobiti opomenu da u registru navedu ono što stvarno gaje. Ali, oni koji su lažirali prijave biće stavljeni u pasivan status na tri godine,“ rezignirano je istakla ministarka Tanasković. „I u tom periodu neće moći da se bave poljoprivredom. A nadležni organi će delovati dalje shodno zakonu i zavisno od toga kakav je prekršaj napravljen.“

hibrid kukuruza na njivi

U nastavku izjave, Tanasković je pojasnila šta Ministarstvo želi da postigne ovim potezom. „Naša ideja je da odvojimo prave poljoprivrednike od onih koji su uzimali novac na konto poljoprivrede, a zapravo se poljoprivredom ne bave,“ naglasila je Tanasković.

Sledeći korak, ističe Ministarka, jeste registrovanje poljoprivrednih životinja, na šta domaći proizvođači čekaju već dugo. „Razlog zašto se subvencije za stočare ne isplaćuju u roku od 15 dana, kako bi inače mogli da isplaćujemo, jeste taj što proveravamo registar životinja. Odnosno proveru svakog podnetog zahteva,“ izjavila je Tanasković.

Izvor: Biznis i Finansije