Naslovna Vesti Tanasković: „Prioritet nam je povratak stočarstva!“

Tanasković: „Prioritet nam je povratak stočarstva!“

103
0

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da je država za poslednjih godinu dana preduzela niz značajnih mera. Konkretno se držala stočarstva, ali je napomenula i još par ključnih informacija, koje vam prenosimo ovde. Sve izjave je podelila sa publikom na 29. po redu panelu na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu, pod kreativnim nazivom „Održiva poljoprivreda: Izazov za budućnost“.

Izvor: Jelena Tanasković – zvanični Instagram profil

Tanasković o usponima i padovima Ministarstva prethodne i ove godine

Zahvaljujući navedenim merama, istakla je Tanasković, poljoprivredno tržište je znatno poboljšano, a istovremeno je uspešno sproveden proces digitalizacije u poljoprivredi, uz osiguranje rekordnih sredstava za subvencije.

„Prošle godine budžet za poljoprivredu bio je rekordan, i ove godine iznosi 119 milijardi dinara, što nije malo novca. Mislim da je rezultat neminovan, samo treba vremena,“ veli ona.

Izvor: Jelena Tanasković – zvanični Instagram profil

Tanasković je istakla da su usmerili svoje napore ka stočarstvu i povećanju stočnog fonda, naglašavajući da je u tom sektoru beležen pad tokom poslednjih 20 godina, te da država sada mora da preduzme korake kako bi zaustavila taj trend.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je u našem predlogu, koji je nedavno izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić pod nazivom ‘Skok u budućnost Srbija 2027’, projektovalo rast stočnog fonda od 5 do 8% godišnje. Međutim, kako ministarka naglašava, očekuje se mnogo veći procenat.

Izvor: Kopaonik biznis forum – zvanična Fejsbuk stranica

Uticaj Ukrajine ubitačan

Ministarka je istakla da više nema nedoumica oko toga koje će mere država podržati finansijskim subvencijama. „To mora da bude transparentno i jasno. Svaki poljoprivredni proizvođač mora unapred da zna,“ dodala je.

Bitno je u ovom procesu digitalizacije što su svi podaci centralizovani, što omogućava da identifikujemo korisnike i prilagodimo mere za svaki poljoprivredni region. Ministarka Tanasković je sumirala proteklu godinu, ističući da je bilo mnogo intervencija i hitnih mera u 2023. godini, koja je očigledno bila izuzetna godina za poljoprivrednu politiku.

Izvor: Shutterstock/Fotokostic

„Imali smo neverovatnu situaciju i stanje na evropskom tržištu gde vam Ukrajina kao jedan od najvećih proizvođača kompletnu proizvodnju izruči u EU, i svi mi smo time pogođeni“ , prokomentarisala je ministarka. „Pojedine subvencije su kao odgovor na to povećane, uvedeni su prelevmani, interventne mere za viškove…“

Podržaćemo male proizvođače

Ministarka je istakla da je uloga države više usmerena na stvaranje povoljnog poslovnog okruženja nego na garantovanje minimalne cene proizvoda. Naglasila je da je glavni strateški cilj države osigurati bezbednost snabdevanja, pri čemu se svi ostali ciljevi usmeravaju ka tome. Takođe je istakla potrebu za jasno definisanom „sociološkom stranom“ države koja je posebno usmerena na podršku malim proizvođačima, najavivši da će strategija poljoprivrede biti objavljena do kraja ove godine.

Izvor: IPARD Srbija – zvanični Instagram nalog

„To će biti prava strategija ka kojoj je država opredeljena, jasni ciljevi koji su poprilično ambiciozni,“ dodala je ona. „Ja veću efikasnost očekujem već krajem ove godine i svake sledeće. Pored nacionalnog budžeta, mi imamo IPARD program 3, završili smo IPARD 2 koji je trajao 5 godina. To je predugačko, više od 5 godina trošite grant. To ne sme da se desi. Krenuli smo sada sa prvom merom IPARD 3 i to je još novih 500 miliona evra investicije u poljoprivredi“.

Ministarka je takođe istakla da su dostupni specifični grantovi države i naglasila je da su oni usmereni prema malim poljoprivrednicima, budući da njihov razvoj zahteva odgovarajuće investicije. Dodala je da su sva davanja države znatno porasla u poslednjim godinama, te da su napori države usmereni na održavanje povoljnog poslovnog ambijenta, podržavajući poljoprivrednike da zadrže stoku i održe farme aktivnima. Ministarka je zaključila da su većina državnih davanja sada na najvišem nivou, smatrajući da je time kompletirana slika podrške poljoprivredi.

Izvor: Poljoprivrednik