Naslovna Poljoprivreda Tanasković: Razvoj i povećanje kapaciteta živinarstva u Srbiji

Tanasković: Razvoj i povećanje kapaciteta živinarstva u Srbiji

69
0

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković otvorila je prvi Samit živinara Balkana i 7. Živinarski biznis forum. Ova manifestacija je ove godine okupila  sve učesnike ovog sektora iz Srbije i Balkana. Cilj Samita je da živinari kroz dijalog razmotre najbolja rešenja za unapređenje ove grane i dalju regionalnu saradnju.

„Živinarstvo, proizvodnja mesa i jaja predstavlja šansu ovog regiona. Dobra organizacija, ozbiljni proizvođači, jaka udruženja su preduslovi koji su već ispunjeni,“ naglasila je Tanasković tokom svoje izjave za medije. Dodala je da će Ministarstvo uvek podržati ovakvu vrstu inicijativa i skupova koji se organizuju u cilju zajedničkog rada na prevazilaženju ostalih izazova sa kojima se sektor suočava. „Ovakva okupljanja su odlična prilika da se razmene informacije o najnovijim tehnologijama, znanje i iskustva sa terena i da se promovišu domaći proizvodi,“ apostrofirala je ministarka.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

U nastavku izjave, Tanasković je ukazala da se živinarska industrija u Srbiji iz godine u godinu razvija i povećava svoje kapacitete. Prema podacima koje je iznela prisutnima, proizvodnja živinskog mesa kod nas se u prethodnih 10 godina kretala u rasponu od 86.000. t do 116.000 t. Tokom prethodne godine ostvarena proizvodnja mesa bila je na nivou od 116.000 t, što je za 4% više u odnosu na prethodnu sezonu i 7,3,% više u odnosu na petogodišnji prosek. Kako ističe ministarka, ovo je najveća ostvarena proizvodnja u poslednjih 10 godina.

Tanasković o IPARD-u i subvencijama

Osim plasmana kvalitetnih živinskih proizvoda na domaćem tržištu, javlja se potreba da se proizvodi plasiraju i na druga tržišta kao što je EU, naglasila je ministarka Tanasković. U nastavku je dodala da u tom smislu unapređujemo svoje tehnološke, strukturne uslove i sisteme samokontrole tako što uvodimo naknadne tržišne standarde. „Država Srbija prati i prilagođava se zahtevima tržišta kako okolnih zemalja tako i EU,“ naglasila je. „Određeni koraci za harmonizaciju standarda u ovoj proizvodnji su učinjeni u prethodne dve godine. Intenzivno radimo na ostvarivanju dodatnih uslova za izvoz jaja i svežeg mesa.“

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministarka se dotakla i teme podsticaja i subvencija u sektoru proizvodnje mesa koje Ministarstvo dodeljuje proizvođačima. Konkretno je skrenula pažnju na direktna davanja (za kvalitetna priplodna grla, tj. roditeljske kokoške i ćurke). Pritom, dotakla se i mera ruralnog razvoja (nabavka mašina i opreme, te izgradnja skladišnih i drugih kapaciteta). „Pažnju posvećujemo i očuvanju životinjskih genetičkih resursa. Pa tako podsticaji obuhvataju i podršku programu koji se odnosi na očuvanje autohtonih rasa živine,“ potvrdila je Tanasković.

Za kraj izjave, ministarka je rekla par reči i o IPARD programu. Kako je istakla, proizvođači i prerađivači živinskog mesa najveću podršku mogu da ostvare u okviru sektora mesa i sektora jaja i to kroz dve mere. Od pomenutih, Mera 1 se odnosi na investicije u fizičku imovinu, a Mera 3 na preradu i marketing.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

 

Prethodni tekstMinistarstvo: „Istorijski budžet“ ove godine
Sledeći tekstZašto Srbi kupuju manje hleba, jaja i krompira? Mišljenje struke