Naslovna Poljoprivreda Tanasković: „Red je da se otpadne vode očiste“

Tanasković: „Red je da se otpadne vode očiste“

767
0

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre potpisali su jedan važan dokument u Vladi Srbije. Naime, u pitanju je Ugovor za izgradnju sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Sokobanji.

YouTube Screenshot
Izvor: RTV Novi Pazar

Kako je izjavila Tanaskovićeva nakon potpisivanja tog dokumenta, ukupan iznos radova iznosi 12,4 miliona evra, pri čemu EU finansira 6,3 miliona evra, dok Srbija izdvaja 6,1 milion evra iz budžeta. Prema njenim rečima, projekat obuhvata renoviranje i izgradnju kanalizacione mreže, kao i izgradnju novog postrojenja za tretman otpadnih voda.

Tanasković i njen kabinet posvećeni misiji čistih voda

Tanasković je istakla da će ostvarenje ovog projekta doprineti unapređenju ekoloških uslova u regionu, kao i smanjenju zagađenja reka Gradašnice i Moravice, te Bovanskog jezera koje se nalazi nizvodno, a čije vode koristi opština Aleksinac.

Image by M W from Pixabay

„Na ovaj način će se obezbediti prečišćavanje otpadnih voda za šire područije opštine Sokobanja, a samim tim i puna usklađenost sa relevantnim nacionalnim zakonodavstvom, kao i direktivama EU u ovoj oblasti“, naglasila je Tanasković.

Ona je istakla da je prilikom planiranja ovog projekta uzeto u obzir značenje Sokobanje kao turističkog centra, te je predviđen kapacitet za preradu otpadnih voda koji odgovara 22.000 ekvivalenta stanovnika, što obuhvata i vrhunac turističke sezone.

Image by Piotr from Pixabay

Tanasković je takođe podsetila na program „Skok u budućnost – Srbija 2027“. U okviru istog, naglasila je ona, je predviđena izgradnja 1.108 kilometara kanalizacione mreže i 32 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Prema njenim rečima, cilj ovog programa je da do 2026. godine u 35 lokalnih samouprava bude postignuta pokrivenost kanalizacionom mrežom i postrojenjima od preko 80%.

Projekat „Izgradnje sistema za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u opštini Sokobanja“, kako je dodala ministarka, finansira se iz IPA 2020 programa. Monetarno pokriće se obavlja na osnovu Finansijskog sporazuma potpisanog između Evropske komisije i Vlade Srbije.

Image by M W from Pixabay

Za turizam nužna ekosvest

Nakon potpisivanja, šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre obratio se medijima. Rekao je da je Sokobanja poznata po svojim bogatim prirodnim termomineralnim izvorima, čistom planinskom vazduhu i blagoj kontinentalnoj klimi. Sve ovo zajedno doprinosi popularnosti Sokobanje kako u Srbiji, tako i šire.

„U Sokobanji, kao i bilo gde drugde, da bi turizam napredovao, nisu potrebni samo slikoviti pejzaži i istorijska mesta. Već je neophodna posvećenost brizi o životnoj sredini i infrastruktura koja obezbeđuje dobrobit i posetilaca i lokalnog stanovništva“, istakao je Žiofre.

Image by Katrina Robinson from Pixabay

Prema rečima Žiofrea, ovaj projekat u Sokobanji za koji je potpisan ugovor, nije prva investicija EU u ovaj sektor. Štaviše, već postoji duga istorija podrške koju EU pruža Srbiji u rešavanju problema prečišćavanja otpadnih voda. EU pokazuje svoju posvećenost da podrži Srbiju da postane zelenija i zdravija. Samo u poslednjih 15 godina uloženo je 582 miliona evra u zaštitu životne sredine upravo u Srbiji.

Izvor: AgroTV