Naslovna Vesti Tanasković: „Rešavamo reke!“

Tanasković: „Rešavamo reke!“

820
0

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković, izjavila je u Novom Pazaru da se korićenjem reka Raške, Jošanice i Trnavice rešava višedecenijski problem.

Izvor: Jelena Tanasković – zvanični Instagram profil

Tanasković je nedavno zajedno sa ministrom turizma i omladine, Huseinom Memićem, gradonačelnikom Novog Pazara, Nihatom Biševcem, i predstavnicima Javnog preduzeća „Srbijavode“ i Republičke direkcije za vode, obišla nedavno započete radove na uređenju vodotoka reke Jošanice.

Naglasila je da Vlada Srbije investira značajna sredstva u taj kraj, i da je projekat uređenja rečnih korita od ključnog značaja s obzirom na česte poplave koje su nastajale zbog neuređenih vodotoka. „Ovo je izuzetno vredan projekat;“ apostrofirala je ministarka. „Vredan, ne samo finansijski već vredan i u smislu rešavanja kompletne problematike uređenja rečnih korita. Projekat će obuhvatiti radove na rekama Jošanica, Raška i Trnavica u dužini od 7.200 metara. Vrednost radova iznosiće 25 miliona evra. Radovi na korićenju Jošanice su počeli pre par dana, a u ponedeljak kreću i radovi na korićenju Trnavice.“

Izvor: Jelena Tanasković – zvanični Instagram profil

Tanasković o ključnosti sanacija rečnih tokova

Ona je izjavila da će ovaj projekt, čiji je rok za završetak 20 meseci, rešiti dugogodišnji problem građana Novog Pazara. „Kada se projekat završi građani će imati uređena rečna korita. Nadam se da će građani čuvati reke, previše je otpada u rekama i to više ne sme da bude slika Novog Pazara. Baš taj otpad pravi najviše problema prilikom bujičnih poplava, to nije slučaj samo u Pazaru već u celoj Srbiji. Ovim projektom rešavamo egzistencijalni i ekološki problem“ rekla je Tanasković.

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, istakao je da su investicije Vlade Srbije u Novi Pazar premašile 150 miliona evra, a samo za ovaj ključni projekat izdvojeno je 25 miliona evra. „Imali smo mnogo problema u Novom Pazaru sa ove tri reke. Ako pitate građane, oni će vam kazati da je od silnih projekata koje Vlada realizuje u ovom gradu ovo najvažniji projekat među svim prioritetima. Kada se projekat završi mi ćemo imati potpuno nova naselja. Grad će uraditi pristupne puteve, osvetljenje i biće to potpuno kvalitetniji uslovi za život meštana“ naveo je Memić.

Izvor: Jelena Tanasković – zvanični Instagram profil

Pazarci zadovoljni

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, izjavio je da će nakon završetka ovog projekta građani biti bezbedniji i više neće morati s strepnjom da prate vremensku prognozu. „Mnogi problemi sa poplavama koje su nanosile veliku materijalnu štetu i odnosile živote, uvereni smo, korićenjem reka Raške, Jošanice i Trnavice, odlaze u prošlost. Naši sugrađani sada će biti bezbedniji i imaće kvalitetnije uslove za život. Rešavamo i ekološku katastrofu na ovaj način, pa je projekat osim građana koji žive u ovim naseljima značajan za sve Novopazarce“rekao je Biševac.

Projekat regulacije rečnih tokova Raške, Jošanice i Trnavice vredan je 25 miliona evra, a finansira se sredstvima Svetske banke. Investitor je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Direkcija za vode. Projekat predviđa korišćenje reka Raške, Jošanice i Trnavice u ukupnoj dužini od 7.200 metara.

Izvor: AgroTV