Naslovna Poljoprivreda Tanasković: Rešen problem sa ćumurom na prostoru Brusa

Tanasković: Rešen problem sa ćumurom na prostoru Brusa

2467
0

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković posetila je danas selo Žunje opštine Brus gde se srela sa meštanima koji se bave proizvodnjom ćumura. Tom prilikom je izjavila da će ćumuranima opet biti dozvoljen rad na ovom području.

Tokom svoje posete Žunju, Tanasković je iznela instrukcije republičkim šumarskim i lovnim inspektorima oko postupanja na terenu u vezi sa ćumuranama. Ovo predstavlja, kako je naglasila, trajno rešenje problema koji su ćumurani imali već jako dugo. „Došli smo danas da rešimo problem ljudi koji imaju svoje ćumurane ovde već 30 godina, a kojima je bio zabranjen rad zato što bi mogli da ugroze prirodno okruženje, jer su okruženi šumom,“ izjavila je Tanasković.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Tanasković i ćumurani

U nastavku izjave, ministarka je istakla da je do rešenja došlo upravo zato što su ćumurane na zatvorenom prostoru, odnosno zidane. „Ovde se nikada nije dogodio požar. Tako da smo uspeli da prevaziđemo ovaj problem i možemo ljudima da odobrimo da nastave da rade i bave se onim čime se bave tradicionalno,“ apostrofirala je, kako stoji u saopštenju na sajtu Ministarstva. „Po ovoj Instrukciji tumačenje Zakona o šumama definisano je drugačije u smislu da više ne može inspektor na terenu da tumači šta znači ćumurana i da li eventualno u šumskom prostoru može da dovede do požara. Postojao je strah da se to ne dogodi ovde, ali sve ćumurane su zidane. Nema vatre na otvorenom i zato bojazni nema.“

Tanasković je istakla, a i mi podsećamo, da je Zakon koji trenutno važi je pisan pedesetih godina prošlog veka. Samim tim, ne čudi što nije predvideo zidane ćumurane koje su nama svakodnevnica. „Mi ćemo svakako ići u izmenu Zakona da to sve definišemo. Jer u međuvremenu se mnogo toga promenilo, kao i način na koji ćumurane rade,“ zaključila je Tanasković.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Povodom posete Žunju, ministarka je iskoristila vreme da razgovara sa meštanima i o drugim problemima u poljoprivredi.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede