Naslovna Vesti Tanasković: „Vinogradari tačno znaju šta mogu da očekuju od države“

Tanasković: „Vinogradari tačno znaju šta mogu da očekuju od države“

93
0

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović su obišli vinograde porodice Mladenović tokom proslave Svetog Trifuna. Tamo, u okolini Leskovca u blizini sela Bogojevce, su ispoštovali tradiciju orezivanja i zalivanja čokota vinove loze koje se vrši na ovaj praznik.

Dr sci. med. Cvetanović je ministarki Tanasković poželeo dobrodošlicu, a domaćinima čestitao praznik. „Drago mi je da mladi ljudi, puni energije i entuzijazma ostaju da žive na selu i daju primer budućim generacijama, poštuju tradiciju naših predaka i bave se ovom divnom oblašću,“ apostrofirao je dr sci. med. „Grad Leskovac od 2013. godine daje subvencije za poljoprivredne proizvođače. Do sada smo uložili oko 370 miliona i dali 9.558 subvencija. Ove godine planiramo u budžetu 101 milion dinara za subvencije poljoprivrednim proizvođačima i siguran sam da ćemo i dalje biti njihov partner.“

Izvor: Jelena Tanasković – zvanični Instagram profil

Dr sci. med. je poželeo ministarki da češće posećuje Leskovac i da se zajedničkim akcijama stimulišu poljoprivrednike koji rade 365 dana, 24 časa i koji su najveći trenutni ponos Leskovca.

Tanasković o problemima agrara i uspesima kabineta

Miloš Mladenović je izjavio da, da nije lokalne samouprave i poljoprivrednih stručnih službi u Leskovcu, ne biste bili gde ste sada. Istakao je da su te institucije uvek bile tu za njih, svakog trenutka, bez obzira na to što je bilo u pitanju. Dodao je da su im pružali podršku kroz konsultacije, odobravanje subvencija za sadni materijal i nabavku novih poljoprivrednih mašina, kao i podršku Ministarstva poljoprivrede na najvišem nivou. Mladenović je takođe istakao da su on i njegovi sugrađani veoma zadovoljni funkcionisanjem nove platforme eAgrar.

Foto: Pixabay

Tanasković je istakla da u programu „Skok u budućnost Srbije 2027“ poljoprivreda i poljoprivredni proizvođači imaju značajno mesto. „akcenat je na primarnom poljoprivrednom proizvođaču. Nećemo nikako odustati od poljoprivrede, naprotiv, pokazali smo pre svega visinom budžeta koja je u prošloj i ovoj godini zaista na rekordnim nivoima, 119 milijardi dinara samo za 2024. godinu,“ apostrofirala je Tanasković. „Sve je to ono što će otići na razvoj poljoprivredne proizvodnje. Pored toga, ono što se u budžetu ne vidi, jeste i navodnjavanje i sređivanje obala i ulaganje u šumarstvo tako da su to sve projekti koji su vrlo intenzivni, svi su pokrenuti i ono što se u ovom trenutku radi, na primer, kod navodnjavanja trenutno 128 000 hektara finansiramo za navodnjavanje, čim se to bude završilo idemo u nove kreditne linije.“

Preko 26.000 hektara pod vinovom lozom u Srbiji

U nastavku izjave, ministarka se dotakla vinogradarstva. „Kada je reč o ovoj poljoprivrednoj grani o kojoj danas najviše pričamo, vinogradarstvu, 26.000 hektara je pod vinovom lozom danas u Srbiji. Imamo preko 400 vinarija u ovom trenutku. Svaki dan imamo zahteve za novi upis vinogradara. Za upis onih koji hoće da uđu u ovu granu poljoprivrede. I to je nešto što potvrđuje da su danas poljoprivrednici zaista na jednim stabilnim granama. U smislu da znaju tačno šta mogu da očekuju od države,“ dodala je.

Bespovratna pomoc za vinogradare

Vinogradi porodice Mladenović zauzimaju 24 ara sa zasadom u četvrtoj godini. Njihov se drugi vinograd prostire na površini od jednog hektara i 130 ari u prvoj godini. Trenutno je u toku proces registrovanja vinarije.

Izvor: AgroTV