Naslovna Poljoprivreda Tanasković za RTS: Mislim da ćemo doći do nekog rešenja

Tanasković za RTS: Mislim da ćemo doći do nekog rešenja

163
0

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je u intervjuu za RTS da se umnogome radi na rešenjima za neke ključne probleme u poljoprivredi.

Tokom intervjua, Tanasković se usredsredila na probleme malinara i hladnjačara vezana za otkup i cenu, kao i za preostale maline iz prošlogodišnjeg roda. „Mislim da ćemo doći do nekog rešenja na obostrano zadovoljstvo,“ ističe Tanasković.

Tema pšenice na domaćem tržištu je takođe otvorena, gde je ministarka naglasila da je potpuno stala trgovina ovom žitaricom i da nema tražnje. Ministarstvo traži rešenja da se ovaj period premosti, naglašavajući da je problem niske cene pšenice globalni, ne samo na našim prostorima. „To su nama uvezene stvari sa kojima se svaka država bori, pa i mi,“ dodala je. „Kreće se 20 dinara i niže. Ono što je veći problem od same cene je što nema tražnje. Znači, potpuno je stala trgovina pšenicom i to je ono o čemu smo mi razgovarali.“

Proširenje saradnje sa Indijom

Tanasković se dotakla i trenutne delegacije iz Indije koja boravi u Beogradu i koju predvodi predsednica te zemlje. Po rečima ministarke, naša robna razmena sa Indijom je mala, ali ima potencijala za rast. „To je jako veliko tržište i zainteresovani su za naše poljoprivredne proizvode,“ tvrdi Tanasković. Naglašava da trenutno u Indiju izvozimo jabuke, za šta je sertifikat usaglašen u prethodnom proizvodnom periodu. Međutim, dodaje i da je dogovorena količina izvoza mala. Od kultura koje planira da ponudi delegaciji iz Indije, Tanasković navodi pšenicu, maline i smrznuto voće.

Krenule isplate

Ministarka se nakratko dotakla i isplata poljoprivrednicima od 18,000 dinara po hektaru obećanim pre par nedelja. Naglasila je da su svi poljoprivrednici prijavljeni na e-Agrar koji nemaju problema glede poravnjanja stanja ili ispravki dobili prvu polovinu obećane isplate, u iznosu od 9,000 dinara po hektaru. „Oni koji su dobili 9,000 dinara će dobiti dodatak još 9,000 dinara, a oni koji nisu dobili novac od juče je krenula isplata svih 18,000“ navela je. Pritom je naglasila i da je u toku javni poziv za genetičke resurse. Taj javni poziv se završava u ponedeljak 12. juna, a iznos subvencije je sa 30,000 dinara povećan na 40,000, zaključuje Tanasković.

Foto: Bolja zemlja

Umanjena taksa za odvodnjavanje

Prema sporazumu sa poljoprivrednicima, taksa za odvodnjavanje je smanjena za 50%. Ministarka je pomenula da se nada izmenama zakona ove sedmice i da nakon toga one idu u skupštinsku proceduru. „Kada budu bile usvojene izmene zakona biće predviđeno smanjenje od 50 odsto. Oni koji su za ovu godinu dobili rešenja, oni će dobiti nekakvo knjižno odobrenje. Ali od trenutka kada smo potpisali sporazum, rešenja više nisu izdavana nikome,“ zaključuje Tanasković.

 

Izvori: RTS, AgroPress