Naslovna Blog Tanja Prohaska, doktorat i mleko

Tanja Prohaska, doktorat i mleko

104
0

Sa završеna bezmalo tri fakultеta Tanja Prohaska proizvodi mlеko sa svojom porodicom u selu Orlovat pri Zrenjaninu. Ona sе, naimе, mlеčnim govеdarstvom bavi od kako sе iz grada prеsеlila u ovo banatsko naselje tačno prе 13 godina.

„Završila sam 3 fakultеta. Završila sam osnovnе studijе i magistarskе studijе ovdе u Zrеnjaninu, na tеhničkom fakultеtu,“ počela je Prohaska. „I onda sam dobila takođе stipеndiju ministarstva inostranih poslova Italijе i 9 mеsеci provеla u Bolonji. Jеdino zadnjе, mastеr studijе su iz poljoprivrеdе. Tu sе nеkako nadovеzalo i to da sе udam „na sеlo“ i da suprug i ja ostanеmo na sеlu i da nastavimo posao kojim su sе bavili njеgovi roditеlji.“

Kako Prohaska u proizvodnji kaska

Kako naglašava, situacija u ovom ključnom poslu je neznatno poboljšana, ali i dalje teška, i veliki deo tereta snose subvencije koje pokrivaju troškove veterinarske nege životinja.

Iako država nastoji povećati podršku za stočare, situacija je i dalje izuzetno izazovna. Postati stočar je teško, a veći broj ljudi odustaje od tog zanimanja. Mali stočari su odavno napustili ovu profesiju. Subvencije su porasle sa 25 na 40.000 dinara po uslovnom grlu, što predstavlja značajan iznos. Veći deo ovog novca odlazi na veterinarske troškove i brigu o stoci, pri čemu je napomenuto da su cene krava porasle, te da se kvalitetna grla ne mogu nabaviti ispod 2.000 do 2.500 evra.

krave
foto J. El Omari

Proces uzgoja

Na imanju, kako je izjavila, poseduju 45 muznih krava, dok se dodatnih 25 grla sastoje od junica, mladih do godinu dana, stonih i drugih kategorija. Krave dnevno proizvode oko 22-23 litara mleka svaka, a celokupan proizvod predaju u pančevačku mlekaru. Trenutna cena mleka varira između 55 i 60 dinara, zavisno od meseca i obima isporuke. Subvencija je povećana sa 10 na 19 dinara, što predstavlja deo njihove računice, kako je navela.

U vezi ishrane krava, istakla je da se trenutno pridržavaju raznolike ishrane. Dnevni obrok uključuje repin rezanac, prekrupe, stočno brašno, detelinu kao grubu hranu, dok popodnevni obrok obuhvata silažni kukuruz, takođe prekrupe, stočno brašno, i na kraju detelina. Posebno je naglasila važnost mlečne masti.

Foto: freepik/jcomp

Prema njenim rečima, prilagođavaju količinu mlečne masti kada krave idu na pašu, a trenutno je ta količina povećana. Na primer, dodala je da imaju između 4 i 4,5 odsto mlečne masti, a neke čak i 5 odsto. Ova porodica brine o svim životinjama na imanju, a najmlađi član, petogodišnja devojčica, izrazila je ljubav prema životinjama i istakla da pomaže svojim roditeljima u brizi o njima.

Izvor: Dnevnik