Naslovna Poljoprivreda „The Bobice“; ono kad vam je borovnica The zadovoljstvo, unosno i prijatno

„The Bobice“; ono kad vam je borovnica The zadovoljstvo, unosno i prijatno

170
0

Kad ste u Ripnju, grehota je ne probati kakvo voće. A proplanci ovog sela su odlični, što će vam reći i predstavnik poljoprivrednog gazdinstva „The Bobice“ Marko Sević.

The najbolji u kraj(olik)u

Ekipa „Bolje zemlje“ nije mogla da odoli a da ne obiđe gazdinstvo „The Bobice“ i pogleda kako im napreduje proizvodnja. Naš i vaš The Srđan je, pre svega, primetio da se bobice ove bobičave firme uzgajaju u saksijama, a ne u zemlji. Dotične saksije, kako veli The Sević, imaju otvore duž svoje površine kako bi se koren samoorezivao prirodnim putem.

Izvor: Bolja zemlja

„Prirodni put“ bi trebalo da bude geslo ovog gazdinstva, jer sve što rade – rade organski i bez hemije. Borovnice sorte Djuk se protežu na bezmalo 65 ari zemlje, brojeći nekih 3.000 biljaka. Dodatnih 500 se nalazi u obližnjem The plasteniku, i to je za sada dovoljno zastupnicima ovog gazdinstva.

Međutim, kako i sam Sević ističe, proširenje nije na odmet. Za sada se, doduše, maksimalno posvećuju borovnici jer je ipak kao kultura sama po sebi zahtevna. Sve se ručno bere, ističe naš domaćin, te kad dođe vreme za berbu, unajmljuje se radna snaga. Inače, po pitanju berbe, naš Srđan je tačno pogodio da je ona ove godine došla ranije. Prema Seviću, ovo je zapravo korisno po gazdinstvo. U ovom periodu mogu da plasiraju borovnicu na tržište direktno protiv španskih konkurenata, koji se u istom tom nekom dobu polako sa tržišta povlače.

Izvor: Bolja zemlja

„The Bobice“ izvozi sirovo inostranim kupcima

Prema rečima našeg sagovornika, „The Bobice“ uglavnom svoje sirove voćke prvo skladišti u hladnjačama, pa tek onda ih izvozi. Pretežno se sirove bobice izvoze u The inostranstvo. Domaće tržište, doduše, ima tu čast da gustira sveže ceđeni hladni sok od borovnica, u domaćoj proizvodnji ovih gazdi sa Ripnja.

Naravno, Sević nam je dao još par pojedinosti o uzgoju borovnice. Ali kako vas ne bismo držali u neizvesnosti, overite naš The YouTube kanal i bacite pogled na prilog o gazdinstvu „The Bobice“.