Naslovna Blog Tri velika konkurs: Za poljoprivrednike bespovratno 2,5 milijarde dinara

Tri velika konkurs: Za poljoprivrednike bespovratno 2,5 milijarde dinara

137
0
Foto: printscreen Youtube

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pre nešto manje od mesec dana raspisalo je prvi od tri konkursa koje će finansirati u saradnji sa Svetskom bankom. Do isteka roka ostalo je još dva dana, a prema podacima resornog Ministarstva do sada je na konkurs za koji mogu da se prijave voćari, vinogradari, povrtari i proizvođači cveća pristiglo skoro 1000 prijava.

Uprkos prvobitnom mišljenju da je teško popuniti zahtev poljoprivrednici su ipak uspeli da brzo savladaju ovu „prepreku“ i u najvećem broju su pravilno popunili zahteve. U tome su im pomagale Savetodavne službe koje takođe finansira Ministarstvo poljoprivrede ali i konsultantske kuće čiji troškovi rada će takođe biti priznati za finansiranje projakata koje predlažu proizvođači. Prema dosadašnjoj analizi podnetih zahteva najviše zainteresovanih ima povrtara a zatim voćara.

Prijavite se na konkurs! Ova opština daje subvencije za mehanizaciju!

U narednim koracima biće procenjeno ko ispunjava uslove za dalje i takvi projekti poljoprivrednika će biti ocenjeni na osnovu predloženih biznis planova.

Najviše će se finansirati projekti koji unapređuju rad gazdinstva, ekološki su prihvatljivi i donose najveću korist proizvođačima. Prioritet, kako je i ranije rečeno, imaće žene i mladi, članovi zadruga i poljoprivrednici iz manje razvijenih opština.

Naredni poziv očekuje se već u julu i on će važiti za stočare dok će ratari moći da se prijave u septembru. Predviđeno je da se za ove namene utroši 20 miliona evra, a na konkurs mogu da se prijave manji i proizvođači sa srednjom veličinom poseda koji nisu u mogućnosti da konkurišu za IPARD sredstva.

Genijalni izum srpskog poljoprivrednika! Evo kako da lako izvadite korenasto povrće!

Konkurs koji je u javnosti zaživeo pod nazivom 50:40:10 je zapravo tako osmišljen da poljoprivrednik dobija unapred odobrena sredstva na osnovu projekta i to tako da pola sredstava dobija bespovratno, za 40% finansira se iz kredita banke u kojoj poljoprivrednik ima račun registrovanog gazdinstva i pod uslovima te banke, a samo 10% treba da ima ličnog učešća.

Prve isplate novca očekuju se u oktobru i to voćarima, vinogradarima, povrtarima i proizvođačima cveća koji su prvi i podnosili zahteve dok će ostali novac dobijati do kraja godine.

One su žene od akcije! Dve prije pokrenule biznis sa plastenicima!

Ukoliko se nastavi trend ukidanja mera u vezi sa aktuelnom pandemijom predstavnici Ministarstva će i na terenu biti više u direktnom kontaktu sa poljoprivrednicima tako što će se organizovati predavanja i ukazivati na način kako da se ostvare podsticaji na konkursima.

Prethodni tekstPRODUKTNA BERZA: Raste cena kukuruza i pšenice
Sledeći tekstMalinari strepe: Nije im lako ni ove godine