Naslovna Poljoprivreda Trule zasadi voća i povrća, moguće poskupljenje

Trule zasadi voća i povrća, moguće poskupljenje

157
0

Zbog enormnih i učestalih padavina u prvoj polovini godine, voda se zadržava na njivama, u baštama, voćnjacima i povrtnjacima. Već sada trule zasadi voća i povrća, a poljoprivrednici širom zemlje strepe od propasti plodova i manjih prinosa od prethodne sezone.

Plodovi u problemu

U Trsteniku i okolini vinogradari i voćari imaju problem sa prinosima. Kako naglašava lokalni poljoprivrednik Apostol Apostolović, primena propisne agrotehnike u vinogradima je nemoguća zbog količine vode i blata. Naglašava da proizvođači pokušavaju da nadomeste problem ručnim prskanjem, koje je znatno sporije i manje efektivno. Korovi takođe narastaju, a uklanjanje istih je otežano zbog klimatskih nepogoda. „Nadamo se da će naredne nedelje biti više sunca kako bi, koliko-toliko, spasli ono što se spasti može,“ zaključuje Apostolović.

Dodao je i da je trulež već počeo da zahvata plodove voća i povrća, i iznad i ispod površine zemlje. Posebno su na udaru krompir, jagoda, trešnja i malina. U proizvodnji višnje na ovom području već je zabeležen pad u rodu od 50%. Apostolović ističe da se problemi javljaju i u ratarskoj proizvodnji, pogotovo na zasadima pšenice i kukuruza.

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Fluktuacije u ceni neminovne

Agroanalitičar Milan Prostran upozorava na posledice trenutnog stanja sa zasadima. „I ono što je rodilo je istrulelo ili propalo. Kiša će smanjiti rod u voćarstvu i povrtarstvu i zato je cena visoka bez obzira na to što je sezonska. Kiša je ostavila ozbiljnog traga i u ratarskim kulturama i onima koje su bile spremne za predstojeću žetvu,“ istakao je Prostran. „Kiše su pogodovale šećernoj repi, ali to su još zelene trave, te ne znamo šta će biti.“

Prostran je naglasio da će sigurno doći do nestabilnosti po pitanju cene proizvoda na domaćem tržištu. Zbog pada u količini doprinosa, očekuje se poskupljenje velikog broja biljnih kultura, Na poskupljenje upozorava i Apostolović, pogotovo cena pšenice i drugih ratarskih proizvoda.

Foto: Bolja zemlja

Pčelari isto u problemu

Savez pčelarskih organizacija Srbije upozorava da nema dovoljno meda ni za pčele ove sezone. Ističu da su u 60% košnica pčele na ivici gladi. „Veliki je procenat vode u nektaru. Česte kiše su ometale medenje i dovele do toga da je bilo previše dana bez ikakvog prinosa,“ navode iz Saveza. „U bagremovu pašu ušli smo s praznim plodištima, jer su bagremu prethodili teški bespašni dani, a i posle bagrema, takođe su usledili bespašni dani, te su oni koji ne sele u velikoj većini ostali bez meda, čak i bez punih plodišta, te meda neće biti dovoljno ni za pčele.“ Zaključuju da, ukoliko ne dođe do razvedravanja i smanjenja padavina, sleduje „prava katastrofa“ za pčelare.

Izvor: Dnevnik