Naslovna Vesti Tusk: Evropski poljoprivrednici ne smeju da budu žrtve pomoći Ukrajini

Tusk: Evropski poljoprivrednici ne smeju da budu žrtve pomoći Ukrajini

334
0
AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Njega odbija na stotine hiljada Evropljana, te samim tim poljski poljoprivrednici ne smeju da postanu žrtve te solidarne pomoći napadnutoj zemlji.

„Poljska je poslednja zemlja koja bi morala da dokazuje svoju solidarnost sa Ukrajinom. Nema manjkavosti u našim odnosima. Postoji kritičan momenat, a to je izvoz ukrajinskih žitarica i poljoprivrednih proizvoda. Brisel i Kijev moraju da shvate da sadašnje stanje nije prihvatljivo za stotine hiljada u Evropskoj uniji,“ naglasio je premijer Poljske.

„682px-Tusk_konferencja_3“, Foto: Mateusz Włodarczyk – www.wlodarczykfoto.pl, licencirano pod CC BY-SA 3.0
Izvor: Wikimedia Commons

Tusk u Kanadi o problemima u agraru

Tusk je pozvao ukrajinske političare da se ubuduće suzdrže od emotivnih komentara. „Teško je Ukrajini, teško je i meni. Treba naći rešenje za koje ceh neće platiti poljski poljoprivrednici. Oni ne smeju da budu žrtve“ apostrofirao je Tusk tokom svoje posete Kanadi.

Sa kanadskim premijerom Tusk je razgovarao na koji način bi ova zemlja i Poljska mogle da pomognu da se radikalno povećaju mogućnosti izvoza ukrajinskih žitarica u zemlje gde su zaista potrebne i gde preti glad, a obojica su izrazila spremnost da njihove zemlje takva rešenje sufinansiraju. „Poljski poljoprivrednici, preduzetnici brane svoje interese. Taj nemir je zahvatio celu Evropu“, naglasio je Tusk.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Poljski poljoprivrednici i prevoznici mesecima protestuju i blokadama ukrajinske granice, a množe se izgredi kada iz kamiona ili vagona silom izbacuju žitarice, uljanu repicu ili kukuruz, iako nisu bili namenjeni poljskom tržištu, već nemačkom, ili su u tranzitu do poljskih luka na Baltiku da se teret pretovari u brodove i krene put Afrike i Azije.

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski u intervjuu javnom tv servisu TVP založio se takođe za hitno evropsko rešenje problema izvoza ukrajinskih žitarica u kome bi se odrazila činjenica da je Ukrajina uspela da povrati dobar deo koridora za izvoz na Crnom moru, te da nema više razloga za ovakvu solidarnu pomoć EU u vidu izvoza kopnom za namirnice bez carina i bez ispunjavanja ekoloških zahteva koje imaju evropski poljoprivrednici.

Izvor: AgroTV