Naslovna Poljoprivreda U Srbiji se pileće meso više potroši od svinjskog, tvrdi statistika

U Srbiji se pileće meso više potroši od svinjskog, tvrdi statistika

355
0

Prema najnovijim podacima, pileće meso se u Srbiji konzumira više od svinjskog, što predstavlja svojevrsnu „zamenu mesta“ ove dve sirovine.

Pileće meso zdravo

Kada se sagleda statistika, prosečni građanin Srbije godišnje pojede 16 kg svinjetine. Poređenja radi, u Evropskoj uniji taj prosek iznosi 31,8kg. Mnogo drastičniju razliku vidimo kod junetine. Domaći potrošači upotrebe približno 4 kg. Sa svojih 10kg, Evropska unija definitivno prednjači u potrošnji junetine. Treba naglasiti da je sličan odnos, 3,5 kg prema 8 kg, i kod korišćenja jagnjetine. Inače, podaci su dobijeni a osnovu informacija iz nadležnih ministarstava i zvanične statistike koje je nedavno objavila Privredna komora Srbije (PKS). Konkretno se odnose na potrošnju različitih vrsta mesa u prošloj godini.

Photo by KWON JUNHO on Unsplash

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo u PKS, ističe da dotični podaci pokazuju trend koji u Srbiji traje već nekoliko godina unazad. „Jedina novina je da su po potrošnji mesa u Srbiji prvo mesto zamenili piletina i svinjetina. Ranije se godišnje konzumiralo 18 kg svinjskog mesa, a 16 kg pilećeg. A sada je obrnuto,“ podvlači Budimović. Jedan od razloga koji navodi za povećano konzumiranje piletine jesu njeni zdravstveni i ini drugi benefiti. Naime, piletina se brže priprema od svinjetine, a pride je i odličan izvor proteina.

Budućnost konzumiranja mesa

Tokom razgovora, Budimović je upitan i da li će trenutna epidemija afričke kuge svinja bitno uticati na cenu mesa i da li će, kako neki tvrde, doći do nestašice. „Teško je zamisliti da u 21. veku nečega nedostaje na tržištu,“ apostrofirao je Budimović. „Treba pre da razmišljamo kako da sačuvamo naše stado. Činjenica je da se cela Evropa bori s ovom bolešću i da je već poznato da je i tamo manji broj životinja. Što znači da će na raspolaganju biti manje svinjskog mesa za potrošnju. Uvozimo najviše svinjskog mesa i za prvih šest meseci ove godine uvezeno je oko 15.000 tona u vrednosti od 52 miliona evra. Imamo dovoljne količine junećeg, jagnjećeg i ovčijeg i to odličnog kvaliteta,“ naglašava Budimović.

Izvor: Politika

Prethodni tekstOdržano „Grgurevačko leto“ uz neverovatan odziv
Sledeći tekstOštećeno preko 15.000 hektara šume u Vojvodini