Naslovna Bašta Udika – prijatelj urbanog baštovana

Udika – prijatelj urbanog baštovana

84
0

Udika je jedna biljčica o kojoj ranije nismo toliko često pričali. Svakako je red da taj propust ispravimo – samo za vas, predstavljamo udiku, u detalj!

Image by WikimediaImages from Pixabay

Šta je udika?

Viburnum tinus je zimzeleni žbun koji se koristi zbog svoje dekorativnosti u hortikulturi i pejzažnoj arhitekturi. Pripada porodici Viburnaceae Raf., sekciji Tinus, i često se sadi na različitim vrstama zelenih površina, kako javnih tako i privatnih.

Prirodno stanište lemprike je u zapadnom i središnjem delu Sredozemlja, na toplim staništima mediteranske klime, dok u Dalmaciji raste u šumama mediteranskih zimzelenih hrastova. Ova biljka preferira polusenovite ekspozicije, ali se dobro prilagođava i potpuno osunčanim mestima, što je važno za njenu primenu u urbanim sredinama.

Image by WikimediaImages from Pixabay

Rod Viburnum L., poznat i kao udika, obuhvata veliki broj vrsta i kultivara koji se često koriste u hortikulturi i pejzažnoj arhitekturi. Raznovrsnost u habitusu, obliku lista, vremenu cvetanja, boji i obliku cvetova čini udike popularnim izborom za različite vrste zelenih površina.

Sorte Udike

Raznolikost i Upotreba Crvene Udike (Viburnum opulus L.)

Crvena udika, vrsta autohtona na našim prostorima, često se uzgaja u obliku njenog kultivara Roseum, poznatog po svojim atraktivnim cvetovima u obliku lopti. Cvetovi ovog kultivara su sterilni, snežnobele boje, zbog čega je nazvan „grudva snega“ ili „đul“.

Image by WikimediaImages from Pixabay

Ova listopadna vrsta ima naspramno raspoređene listove koji u jesen dobijaju upečatljivu jarkocrvenu boju. Preferira potpuno osunčane položaje i dobro podnosi sušu i niske temperature, čime je česta biljka u urbanim sredinama, čak i u žardinjerama na popločanim površinama, poboljšavajući mikroklimu.

Kožasta Udika (Viburnum rhytidophyllum Hemsl.) – Robusna i Otporna

Kožasta udika, poznata po naboranoj teksturi listova, predstavlja još jednu izuzetno zanimljivu biljku iz roda Viburnum. Ovaj listopadni grm, visok do dva metra, formira grube teksture krošnje, a listovi su eliptični, tamnozelene boje. Cvetovi su beloružičasti, mirišljavi, i pojavljuju se u proleće. Ova vrsta udike je izuzetno otporna na niske temperature i sušu, što je čini idealnom za sadnju u urbanim sredinama, uz odabir delimično zaklonjenih pozicija za zaštitu od jakih vetrova.

Image by WikimediaImages from Pixabay

Mediteranska Udika ili Lemprika – Estetska i Funkcionalna Biljka

Mediteranska udika, sve popularnija u urbanim pejzažima, ima pravilan, okrugao habitus koji se može oblikovati orezivanjem. Listovi su kožaste teksture, tamnozeleni, s mladim listovima svetle boje, ovalni do eliptični i blago maljavog naličja.

Cvetovi su sitni, bele do beloružičaste boje, sakupljeni u cvasti štitaste forme. Cveta od decembra do početka leta, sa sekundarnim cvetanjem koje dodatno produžava dekorativni period. Plod je uskojajast, modre do crne boje, sjajan, i sadrži hranljive supstance poput viburnina, koji se koristi u farmaceutskim preparatima.

Image by WikimediaImages from Pixabay

Izuzetno prilagodljiva biljka

Zbog svoje visoke prilagodljivosti i otpornosti na različite ekstremne uslove kao što su suša, jaki vetrovi i niske temperature, lemprika je našla široku primenu u hortikulturi i pejzažnoj arhitekturi na različitim vrstama zelenih površina.

Može se koristiti kao živa ograda, za rubno zelenilo, kao bordura u kombinaciji s cvetnim kulturama, kao i za sadnju u žardinjerama. Takođe je efektna kao soliter na travnjaku. Preporučuje se za ozelenjavanje parkova, stambenih blokova i kao deo okućnica, jer zahteva minimalno održavanje.

Image by WikimediaImages from Pixabay

Prof. dr Jelena Čukanović

Master inž. Sara Đorđević (Poljoprivredni fakultet, Novi Sad)

Prof. dr Jelena Ninić Todorović

Izvor: Vojvodina Uživo