Naslovna Poljoprivreda Udruženja poljoprivrednika: „Male pobede, za sada“

Udruženja poljoprivrednika: „Male pobede, za sada“

106
0

Sedam udruženja poljoprivrednika čiji su predstavnici juče bili na sastanku u Vladi Srbije saopštili su da se pričalo o dve teme. Zbog brojnih nerešenih stavaka u poljoprivredi, dogovorili su se sa Vladom da se sastanci u ovom formatu nastave i u nadolazećem periodu.

U skladu s izjavom poljoprivrednika zajedno s predstavnicima Vlade i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, razmatrane su teme poput elektronskog upisa parcela u eAgrar sistem i osnivanja Poljoprivredne komore.

„Povodom prve teme dobili smo usmeno obećanje od premijerke Ane Brnabić i resorne ministarke Jelene Tanasković da će pomoću izjave, prema kojoj će poljoprivrednik odgovarati krivično i materijalno, moći da ubaci parcele u eAgrar na kojima do sada poljoprivrednici nisu imali pravo da ostvaruju subvencije,“ navodi se u zvaničnom saopštenju. Za dotične parcele će, ističe se, biti objavljen javni poziv u toku 2024. godine i biće obuhvaćene adekvatnom subvencijom.

Naravno da udruženja poljoprivrednika nisu skroz zadovoljna

Što se tiče formiranja Poljoprivredne komore, poljoprivrednici su obrazložili argumente koji opravdavaju njihovo protivljenje toj inicijativi. Konkretno su se obratili predstavnici sledećih udruženja:

  • „Stig“ Požarevac
  • „Adrani“ Šumadija i Pomoravlje
  • „Brestovački ratar“ Banatski Brestovac
  • „Složni Pidikanci“ Bavanište
  • „Udruženje za spas i opstanak stočara zapadne Srbije“ Gornje Nedeljice
  • Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice
  • „Naše mleko“ Šabac.
Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

„Novina je to da će novim zakonom biti propisano da vlasnici zemljišta koji ne obrađuju zemljište, budu u obavezi da sklapaju ugovor sa zakupcem tog istog zemljišta,“ izjavio je Nedeljko Savić iz Udruženja „Stig“ za medije. „Biće ne ugovori, nego predlog izjave. I te izjave moraće da budu overene kod notara. Znači, izjava od strane nas za parcele koje ne možemo da ubacimo usled nerešenih pravnih osnova ili problema, overene našim i potpisom notara.“

U vezi s mnogim otvorenim pitanjima u poljoprivredi, sedam udruženja je odlučilo da će se sastanci u ovom formatu nastaviti i u budućnosti.

Foto: Pixabay

Kao podsećanje, poljoprivrednici su danas imali razgovore s premijerkom i resornom ministarkom Jelenom Tanasković. Nakon sastanka, iz Vlade Srbije je saopšteno da je premijerka Brnabić istakla „da su i poljoprivrednici i država na zajedničkom zadatku“. Taj zadatak podrazumeva pojednostavljenje sistema prijave za subvencije uz istovremenu strogu kontrolu korišćenja tih sredstava. Miroslav Matković, predstavnik poljoprivrednika iz Subotice, kasnije je izjavio da nije potpuno zadovoljan ishodom sastanka.

Izvori: N1, AgroTV