Naslovna Poljoprivreda Udruženje pčelara „Pomoravlje“ uzvraća udarac neprijateljima pčelarstva!

Udruženje pčelara „Pomoravlje“ uzvraća udarac neprijateljima pčelarstva!

214
0

Lokacija: Voljavče, Jagodina. Entitet: Udruženje pčelara „Pomoravlje“. Sagovornik „Bolje zemlje“: Boban Mišić. Tema razgovora: eeee, o tome u daljem tekstu, a i na našem YouTube kanalu.

„Pomoravlje“ u znaku kvaliteta, ali i humanosti

U razgovoru sa našim Srđanom, Mišić je otkrio da se pčelarstvom bavi već preko tri decenije. Za to vreme, neprofitno udruženje čiji je predsednik je ostvarilo izvanredan učinak. Naime, njihov med, pretežno bagremov, je jedan od kvalitetnijih u zemlji. A pritom je 100% prirodan – bez aditiva, bez hemikalija, bez ičega što nije nastalo u prirodi.

Izvor: Bolja zemlja

Mišić, poput većine pčelara danas (a naši čitaoci znaju po našem ekstenzivnom pokriću teme pčelarstva ovih godina) ne voli prevare. Istakavši recentni debakl sa falsifikovanim medovima u supermarketima, apostrofirao je da je najbezbednija opcija kupiti med kod proverenog pčelara. Prirodnost meda je jako bitna, a naš sagovornik ističe da se ona najadekvatnije proverava u stručnim institutima i laboratorijama, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Za kvalitetan med, priča Mišić, potrebno je sve od prihrane i tretmana do ulaganja i opreme. Podatak koji je Srđana ujedno i oduševio i uplašio jeste taj da svaki treći zalogaj hrane na svetu zavisi od pčela! Naime, sem toga što proizvode med, pčele raznose polen i time oprašuju biljke. Drugim rečima, direktno su odgovorne za opstanak biljnih vrsta i širenje „potomstva“. Tu veliki problem nastaje kada se druge kulture tretiraju sredstvima koja su opasna po pčele i koja ih truju. Tom prilikom je sagovornik uputio apel voćarima da se drže onoga što struka kaže i da sopstvene prinose tretiraju na bezbedan, efikasan i prirodan način.

Izvor: Bolja zemlja

Podatak koji svakako ide Udruženju na čast jesu njihovi humanitarni napori. Naime, u sklopu nekoliko akcija, pčelari su donirali med u saradnji sa Centrom za socijalni rad porodicama sa decom ometenom u razvoju. Udruženju za pomoć mentalno obolelim licima je takođe otišao kontingent proizvoda. A početkom aprila, povodom dobrovoljnog davanja krvi, članovi Udruženja će svakom davaocu pokloniti i jednu teglicu meda.