Naslovna Poljoprivreda Udruženje stočara: Tražimo bolje uslove za mlečne krave

Udruženje stočara: Tražimo bolje uslove za mlečne krave

115
0

Udruženje odgajivača goveda centralne Srbije pozvalo je danas Vladu Srbije da hitno preduzme odgovarajuće mere kako bi zaustavila smanjenje broja goveda u zemlji. U suprotnom, kako je najavio predsednik Udruženja Milija Palamarević, doći će do ponovnih protesta.

Palamarević je tražio od predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića da najmanje dva puta godišnje omogući javno slušanje o problemima proizvođača stoke. Dotični zahtev je upućen zajedno sa Udruženjem proizvođača mleka Mačvanskog okruga. Cilj javnih slušanja jeste taj da, kako tvrdi Palamarević, bi stočari mogli da iznesu trenutne probleme i predlože mere za opstanak mlečnog govedarstva.

Foto: Pixabay

„Sigurno nećemo dozvoliti da proizvodnja mleka padne ispod 50 odsto dnevnih potreba Srbije i da zemlja postane uvozno zavisna jer ćemo organizovati nove proteste,“ apostrofirao je Palamarević.

Udruženje ne može više da čeka

Činovnici Ministarstva poljoprivrede, navodi Palamarević, su korumpirani i svaki član istog radi za po neku firmu i u svom interesu. Kako je naknadno istakao, strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja iz 2014. godine je još na snazi. Njena je izrada koštala 8,2 miliona dolara, podseća Palamarević. A pritom je predviđala da se agrar pospeši i ostvari stopu rasta od 9,1 odsto. Međutim, ona nije realizovana jer je, po rečima Palamarevića, očigledno da u Ministarstvu „sede ljudi koji sprečavaju da poljoprivreda stane na zelenu granu“.

Foto: Pixabay

Povećane subvencije za goveda i premija za mleko, posle prolećnih protesta, su u trenutku zahtevanja istih bile dovoljne. Ali, kako Palamarević ističe, sad već nisu stimulativne da se održi broj goveda. „Pola gazdinstava u Srbiji spada u kategoriju malih domaćinstava sa po nekoliko krava koja litar mleka prodaju po 40 dinara jer ih otkupljivači ucenjuju. Proizvodnja po cenama oko 40 dinara je nerentabilna, pa rasprodaju stoku, posle primljenih subvencija,“ naglasio je predsednik Udruženja odgajivača goveda.

U poslednjih deset godina u Srbiji, nastavlja sa izjavom Palamarević, zatvoreno je 62.000 štala upravo zbog neisplativosti proizvodnje. „Podjednako je nerentabilna i proizvodnja tovnih bikova koji se prodaju po tri evra po kilogramu žive vage,“ dodao je. „A kada se izračunaju troškovi odgoja dolazi se do računice da su pojeli sami sebe“. Zaključio je da proizvođači mleka predlažu plan da za tri godine fond krava bude povećan. Ovo bi se izvelo tako što bi država finansirala odgoj domaćih ženskih teladi sa 150.000 dinara. Prema rečima Palamarevića i ostalih nezadovoljnih stočara, ovo je isplativija solucija umesto da ih poljoprivrednici kupuju iz uvoza, kao do sada.

Izvor: Danas