Naslovna Lov i divljač Uginule ptice u Nakovu kod Kikinde; ceo slučaj, u detalj

Uginule ptice u Nakovu kod Kikinde; ceo slučaj, u detalj

111
0

Mrtve ptice, na stotine njih, nanizale su se duž atara sela Nakovo kod Kikinde. Ovaj monstruozni prizor je usplahirio javnost, a polako se činjenice oko istog pronalaze.

Izvor: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije – zvanična Fejsbuk stranica

Nakovo je doćekalo lokalnog meštanina Ranka Samardžiju sa jezivim prizorom kada je prošle subote krenuo da pregleda svoje košnice na dve lokacije severno od sela. Ovaj predan pčelar već kod poslednjih kuća u selu primetio je nekoliko mrtvih ptica, a kako je nastavljao dalje, situacija je postajala sve alarmantnija. Leševi ptica bili su rasuti svuda – uz put, pored kanala, čak su visili sa drveća i žbunova, a bilo ih je i oko samih košnica.

S obzirom na to da je Samardžija već bio svedok ogromnog trovanja pčela 2015. godine, kada je stradalo čak 1600 pčelinjih zajednica na istoj lokaciji, brzo je alarmirao javnost i obavestio nadležne službe.

Izvor: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije – zvanična Fejsbuk stranica

Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije izašli su na teren i prebrojali više od 800 mrtvih ptica, među kojima je bilo preko 400 gačaca i 373 čavke, koje se smatraju zaštićenim vrstama prema zakonu.

Sve dostupne informacije su inicijelno ukazivale na masovno trovanje. Ornitolozi ističu da je ovo dosad najveći pojedinačni slučaj pomora ptica usled trovanja u ovom delu Evrope. Opasnost od trovanja postoji i za jedan od retkih preostalih parova orlova krstaša koji su nedavno svili gnezdo u blizini Nakova. Otrovane ptice lako mogu da privuku orlove, što može dovesti do njihovog trovanja.

Izvor: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije – zvanična Fejsbuk stranica

Obrada slučaja: vlasti ispituju šta je ubilo ptice u Nakovu

Na teren su izašle policijske jedinice i radnici komunalnih službi. Tim policijskih forenzičara detaljno je dokumentovao leševe i lice mesta. Deo leševa je izuzet za analizu, dok je više od 800 mrtvih ptica zakopano u jamu na rubu oranica.

Veterinarski inspektor je, nakon dobijanja obaveštenja 3. marta, po službenoj dužnosti izašao na mesto uginuća ptica. Na osnovu naloga tužilaštva, uzeti su uzorci za toksikološka ispitivanja. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da su svi uzorci poslati na ispitivanje u Naučni Institut za veterinarstvo Novi Sad. Rezultati ispitivanja se očekuju kako bi se utvrdio uzrok uginuća. Ministarstvo zaštite životne sredine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode takođe su obavešteni o ovom događaju.

Izvori: AgroTV, RTV