Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Ulaganja, samoodrživost, novi traktori i nagrade – vesti, narode! Vesti!!

Ulaganja, samoodrživost, novi traktori i nagrade – vesti, narode! Vesti!!

125
0

Kakva ulaganja paori Pokrajine mogu da očekuju? Šta je to s regenerativnom poljoprivredom? A traktori novi? A pehari, isto novi? A vaš raspon pažnje tokom čitanja ovih vesti?

Izvor: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

Ulaganja od Pokrajine (zato što ulaganja, čak i mala ulaganja, vrede paorima)

Na štandu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Hali „Master“, tokom panel-diskusije razgovaralo se o trenutnom stanju i budućim perspektivama voćarstva i vinogradarstva. Pomoćnik pokrajinskog sekretara Mladen Petreš izjavio je da se u poslednjih nekoliko godina povećao broj proizvođača i površina pod zasadima lešnika, te da Pokrajinski sekretarijat subvencioniše ulaganja u proizvodnju voća i povrća i redovno objavljuje konkurse.

Etore Fontana, predstavnik kompanije „Ferero Hazelnut Company“, istakao je da se lešnik iz Srbije izvozi najviše u Italiju i ostale zemlje Evropske unije, naglasivši da kompanija posluje u Srbiji već deset godina zbog idealnih uslova za proizvodnju lešnika visokog kvaliteta. Dodao je da kompanija podržava sertifikovane zasade i nastoji da proširi kooperaciju s proizvođačima.

Izvor: ZiK Lešnik zvanična Facebook stranica

Prof. dr Zoran Keserović s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu naglasio je da potencijal za proizvodnju borovnica, trešanja i višanja nije dovoljno iskorišćen i najavio dobre otkupne cene, posebno za trešnje. Istakao je da podsticaje treba davati proizvođačima koji se prilagođavaju klimatskim promenama i da su potrebne stručne službe koje će se baviti vremenskim uslovima, jer nenajavljene niske temperature mogu uništiti čitav rod voća i povrća.

Prof. dr Dragoslav Ivanišević s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu upozorio je da klimatske promene zahtevaju primenu novih sorti vinove loze, naglasivši da se tržišni zahtevi menjaju i da se moramo prilagoditi tome. Zaključio je da se trenutno 40% domaće potrošnje vina uvozi, ali postoji prostor za veću potrošnju domaćih vina.

Image by rawpixel.com on Freepik

Regenerativna poljoprivreda u fokusu

Može li regenerativna poljoprivreda ublažiti klimatske ekstreme i anomalije, te najvažnije, da li je isplativa? Kako izgledaju ratarske parcele u regenerativnom sistemu u poređenju s konvencionalnim sistemom, posebno u ovoj nesvakidašnjoj godini?

E, pa, odgovori na ova i druga pitanja vas očekuju, dragi paori. Na polju u Bajmoku, 5. juna, poljoprivrednik i savetnik za poljoprivredu Florian Farkaš predstaviće malo drugačiji, ali veoma koristan pristup ratarskoj proizvodnji.

Regenerative agriculture isometric concept with modern plant growing principles vector illustration

Pored uvoda u regenerativnu poljoprivredu i demonstracije primenjenih praksi na njegovom gazdinstvu, učesnici će imati priliku da vide kako se poljoprivrednici danas nose sa aktuelnim izazovima poput klimatskih promena, rasta cena repromaterijala, manjka radne snage i sličnog. Prijava je obavezna, a učešće je besplatno. Prijavom dobijate sve potrebne informacije o tačnoj lokaciji događaja.

„Delta Agrar“ i novi traktor

Direktor mehanizacije kompanije Delta Agrar, Aleksandar Marjanović, zajedno sa izvršnim direktorom Novosadskog sajma, Nikolom Lovrićem, predstavio je novi traktor Landini serije 7. Marjanović ističe da Delta Agrar uvek prednjači u uvođenju najnovijih tehnoloških dostignuća u poljoprivrednoj praksi u Srbiji, naglašavajući da su inovacije ključ napretka u biznisu.

Izvor: www.landini.it

Landini serije 7 je novost na tržištu, efikasan je i ima nisku potrošnju goriva, što je ključno s obzirom na značaj energenata u proizvodnji. Traktor omogućava operateru da obavlja svoje zadatke dok traktor samostalno vrši svoje funkcije. Marjanović takođe ističe da saradnja sa Sajmom traje već 30 godina, što smatra veoma značajnim i uspešnim partnerstvom, ističući da je Sajam bez Delta Agrara kao Delta Agrar bez Novosadskog sajma.

Izvršni direktor Novosadskog sajma, Nikola Lovrić, u šali primećuje da bi Poljoprivredni sajam bez Delta Agrara bio „kao Argentina bez Mesija“, ističući značaj i ulogu Delta Agrara kao dela Delta Holdinga koji je uspeo da opstane i očuva svoj identitet u izazovnim vremenima. Lovrić ističe da uspeh Delta Agrara pokazuje da su ljudi ti koji čine posao i firmu, te izražava poštovanje prema njihovoj mehanizaciji.

Izvor: www.landini.it

Traktor Landini funkcioniše zahvaljujući Iveco motoru sa 225 konjskih snaga, u skladu sa najnovijim ekološkim standardima. Zahvaljujući naprednom sistemu elektronskog upravljanja, motori automatski prilagođavaju snagu i obrtni momenat u zavisnosti od radnih uslova, što rezultira uštedom goriva i postizanjem optimalne efikasnosti. Traktor poseduje 30 brzina napred i 15 nazad, uključujući ultra spore brzine pogodne za precizne poljoprivredne radove.

Dodeljene nagrade na polju alkoholnih pića

Najboljim proizvođačima vina, jakih alkoholnih pića, rakija, likera i voćnih vina, koji su svoje proizvode predstavili ocenjivačkim komisijama iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Srbije, dodeljena su priznanja za kvalitet njihovih proizvoda.

Photo by Scott Warman on Unsplash

Podrumu „Dremina“ u Paraćinu i Nacionalnom udruženju vinara i vinogradara u Podgorici dodeljen je Veliki šampionski pehar. Ova nagrada je udeljena za izuzetno visok kvalitet širokog spektra ocenjenih jakih pića, kao i belih, roze i crvenih vina. „Vino Kalem“ AD u Velikoj Drenovi nagrađen je srebrnim šampionskim peharom za vrlo visok kvalitet belih i crvenih vina. U istoj kategoriji, pehari Novosadskog sajma uručeni su vinarijama manastira Bukovo u Negotinu, „Škrbić“ u Beogradu i „Mrkan“ u Cetinju.

U kategoriji rakija, jakih alkoholnih pića, likera i voćnih vina, dodeljena su dva Velika šampionska pehara. Podrumu „Milošević“ u Žabarima pripao je pehar za vrlo visok kvalitet voćnih rakija i kvalitet ocenjenih vina. Uz to je „Emperus destileriji“ u Beogradu dodeljen pehar za najviši kvalitet ocenjenih uzoraka voćnih rakija i likera. Srebrni šampionski pehar pripao je Ljubomiru Volareviću iz Sremske Mitrovice. Pak sa druge strane, pehari Novosadskog sajma dodeljeni su Stevanu Tomiću iz Ribnikara u Republici Srpskoj. Dodeljeni su i Kompaniji „Rakije Milovanović“ u Gornjoj Vrbavi. U oba slučaja, dodeljeni su za grupu plemenitih pića.

Izvori: AgroTV (1, 2, 3, 4)