Naslovna Vesti Uprava za veterinu apeluje: Pridržavajte se pravila u poslovanju sa hranom 

Uprava za veterinu apeluje: Pridržavajte se pravila u poslovanju sa hranom 

Sve osobe koje rukuju hranom moraju biti dobrog zdravstvenog stanja, bez znakova respiratorne ili bilo koje druge bolesti koja može da kontaminira hranu.

313
0
Foto: Pixabay

Prema dosadašnjim saznanjima i procena rizika u vezi izbijanja i širenja bolesti izazvane korona virusom (COVID-19), nema dokaza da se virus prenosi putem hrane, jer je za prenošenje koronavirusa potreban domaćin, čovek ili životinja, navodi se u zvaničnom saopštenju Uprave za veterinu. U istom je objašnjeno da je virus nestabilan u spoljašnjoj sredini, na radnim površinama i osetljiv na visoke temperature.

Kako bi se izbegla i najmanja mogućnost da zaražene osobe koje proizvode i rukuju hranom, prenesu virus kašljem, kijanjem ili dodirom, Uprava za veterinu ističe da je izuzetno je važno da se poštuju sledeća higijenskih pravila:

 • Adekvatno pranje ruku toplom vodom i obavezna dezinfekcija ruku: pre početka rada, nakon kašljanja, kijanja ili brisanja nosa, pre rukovanja sa kuvanom ili hranom spremnom za konzumiranje, nakon rukovanja ili pripreme sirove hrane, nakon rukovanja otpadom posle čišćenja opreme i prostorija, nakon korišćenja toaleta, nakon jela, pića ili pušenja, posle rukovanja novcem.
 • Korišćenje odgovarajuće odeće i opreme tokom proizvodnje i rukovanja hranom: zaštitna radna odeće (mantili, kecelje), čista radna obuća, rukavice, maske i kape. Presvlačenje radne odeće između različitih proizvodnih procesa (rukovanje sirovom i gotovom hranom) je obavezno.
 • Redovno čišćenje i dezinfekcija posuđa, opreme i radnih površina, kao i svih prostorija.
 • Osiguranje odgovarajuće ventilacije u svim radnim prostorijama koja sprečava širenje virusa.
 • Toplotna obrada/kuvanje hrane gde to tehnološki postupci dozvoljavaju.
 • Izbegavanje prenosne kontaminacije između kuvane i nekuvane hrane – čišćenje i dezinfekcija opreme i radnih površina između različitih tehnoloških postupaka.

Važno: Bezbednost hrane na prvom mestu

Veoma je važno da se sve osobe u poslovanju hranom pridržavaju sledećih pravila:

 • Sirovina od koje se priprema hrana mora da potiče od zdravih životinja.
 • Hrana mora da ispunjava postojeće mikrobiološke kriterijume za higijenu i bezbednost hrane.
 • Tokom pripreme hrane obavezno je koristiti vodu kvaliteta vode za piće.
 • Sirovu i pripremljenu hranu čuvati na propisanim temperaturama hlađenja i/ili zamrzavanja.
 • Zamena određenih sastojaka u proizvodu i/ili promena ambalaže i samog procesa proizvodnje, ako na to ukazuje postojeća situacija.

U zavisnosti od vrste proizvoda i proizvodnje i analize potencijalnih opasnosti i procene rizika, mogu se preduzeti i druge neophodne mere.