Naslovna Poljoprivreda Uređenje Robne berze se mora desiti!

Uređenje Robne berze se mora desiti!

67
0

Da li se sećate, dragi čitaoci, jedne od glavnih tačaka protestvujućih poljoprivrednika, i.e. uređenje robne berze u Novom Sadu? E, pa, o tome se konačno nešto razgovara!

Izvor: Produktna berza – zvanična Fejsbuk stranica

Stiže li uređenje Robne berze? Uz adekvatnu obuku – da!

Privredna komora Vojvodine, Produktna berza Novi Sad, Zadružni savez Vojvodine i Poljoprivredni fakultet Novi Sad planiraju organizaciju obuke koja će početi u aprilu, a namenjena je sticanju osnovnih znanja o tržišnim algoritmima, tržišnim prognozama, upravljanju tržišnim rizicima i funkcionisanju robe na SPOT i terminskim berzama.

Prema rečima iz Privredne komore Vojvodine, cilj ove inicijative je da se što veći broj poljoprivrednih proizvođača uključi u projekat, imajući u vidu nameru države da sistemski uredi tržište poljoprivrednih proizvoda. Za uspešnu realizaciju ovog cilja, važno je da polaznici poseduju osnovna predznanja o tržištima i berzama kao organizatorima tržišta.

Izvor: Produktna berza – zvanična Fejsbuk stranica

Obuka će biti interaktivna, sa aktivnim učešćem polaznika kroz postavljanje pitanja i diskusiju. Predviđene su i praktične vežbe, a predavanja će se održavati u prostorijama Privredne komore Vojvodine, Produktnoj berzi u Novom Sadu, kao i u kompanijama koje trguju na fjučerskim tržištima.

Predavači će biti direktor Produktna berza Vlada Kovačević, profesor Poljoprivrednog fakulteta Branislav Vlahović, kao i agroekonomski analitičar Žarko Galetin. Panel diskusiju koja će biti održana u okviru obuke vodiće predstavnici novosadskih kompanija: Zoran Trifunjagić iz „Agrotradinga”, Marko Slijepčević iz „Konzula” i Milan Zorić iz CHS Srbija.

Izvor: Produktna berza – zvanična Fejsbuk stranica

Na kraju obuke, polaznici će imati evaluaciju u formi testa, a dobijaju i sertifikat o pohađanju i položenoj obuci osnovnih veština u trgovanju na SPOT, odnosno terminskom tržištu.

Napredak već vidljiv

Mileta Slankamenac, predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, istakao je da je ta vrsta obuke korak napred u onome što je bio fokus tokom prethodnih pregovora između poljoprivrednika i Vlade – a to je uređenje robe na berzi.

Izvor: Shutterstock/librakv

„Pokazuje se volja da se ovo pitanje reši, ali ide jako sporo,“ rekao je Slankamenac. „I dalje glavni problem ostaje kako privoleti skladištare da uđu u sistem javnih skladišta i da se na taj način pokrene ceo taj sistem“.

Pre same uspostave sistema, glavni problem leži u opremljenosti skladištara za merenje kvaliteta robe i sve ostale potrebne procedure za izdavanje valjanog robnog zapisa.

Foto: Pixabay

„Tu je i razvrstavanje robe po kvalitetu, a kada govorimo o berzi, tu osim žitarica postoji mogućnost da se berzanski trguje i sa svim ostalim poljoprivrednim proizvodima kao što su jabuka, malina pa i meso“, dodao je Slankamenac.

On ističe da je berzansko trgovanje na ovaj način velika promena za poljoprivrednike, te da treba uspostaviti pravila koja bi omogućila svakome sa odgovarajućim uslovima skladištenja da trguje u novom sistemu.

Image by DESPIERRES from Pixabay

„Treba urediti da svako ko ima uslove za skladištenje robe, sa tom robom može da trguje u novom sistemu. Do sada je bila praksa da se mali (organizatori proizvodnje) oslanjaju na velike. A u novom sistemu bi trebalo da budu ravnopravni. Ako ja imam 10 tona robe dobrog kvaliteta, a neko 100 tona istog kvaliteta, da mi možemo da prodamo robu po istim uslovima i cenama“, dodao je.

Koliko košta obuka?

Cena kursa po jednom polazniku je 30.000,00 dinara. Instrukcije za uplatu kotizacije dobićete od Produktne berze Novi Sad. Nakon završetka nastavnog dela obuke, biće sprovedena evaluacija putem testa. Polaznici će dobiti sertifikat o pohađanju i uspešno završenoj obuci osnovnih veština trgovanja na SPOT, odnosno terminskom tržištu.

Foto: Produktna berza

Dodela sertifikata će se obaviti na svečanosti koja će se održati tokom 91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, za koje će ulaznice biti obezbeđene od strane organizatora.

Izvor: AgroTV