Naslovna Uredbe Usvojena uredba: Vlada dodeljuje rekordna sredstva za subvenciju poljoprivrede u 2021.

Usvojena uredba: Vlada dodeljuje rekordna sredstva za subvenciju poljoprivrede u 2021.

539
0
Foto: Vlada Republike Srbije

Vlada Srbije je usvojila uredbu za dodelu subvencija u poljoprivredi u 2021. godini u vrednosti od oko 53 milijarde dinara.

Oglasile se nadležne službe! Ovako stoji situacija sa ptičijim gripom u Srbiji!

– Biće subvencija za poljoprivredu i na sednici vlade smo doneli uredbu o realizaciji budžeta od 53 milijardi dinara za subvencije u poljoprivredi, što je oko 470 miliona evra – rekao je ministar Nedimović.

Kaže da će biti subvencije kao i prošle godine, ali da će biti uvedeni i neki novi modeli.

– Gađamo neke nove sektore, kao što su vinarstvo i vinogradarstvo, imaćemo i konkurse za agroturizam, zatim za destilerije i drugo – naveo je Nedimović.

Dok se još treslo iz oblaka prašine vatrogasci izvukli dečaka: Akcija spašavanja iz Petrinje
Ministar najavljuje da će u martu biti novi poziv za podsticaj mladih u poljoprivredi, koji predviđa dodelu 50 odsto granta, 40 odsto kredita, a 10 odsto je učešće sopstvenih sredstava.

Pitanje svih pitanja: Prodati ovogodišnji rod pšenice ili ne?

– Taj novac je namenjen za mlade posebno u devastiranim područjima, kao što su u istočnoj i južnoj Srbiji i to pre svega za nabavku mehanizacije i opreme u povrtarstvu, voćarstvu i stočarstvu – naveo je Nedimović.

Kaže da je u voćarstvu i povrtarstvu ove godine bio realizovan rekordan izvoz od oko milijardu evra i da tu prednjače proizvođači maline.

Nedimović ističe da je cilj da se podigne vinogradarstvo, tako da svake godine bude od 600 do 800 hektara novih vinograda.

Kako do rekordnih prinosa pšenice?

Ministar kaže da se trenutno pregovaro sa Evropskom komisijom o realizaicji IPARD 3 programa koji će najvećim delom biti za razvoj seoske infrastrukture.

– Pregovaraćemo to do jula i očekujem da 2022. godine započnemo realizaiciju programa – dodao je Nedimović.

Istakao je da je 2020. bila ekstremno dobra za navjeći broj poljoprivrednih kultura i da je ove godine u poljoprivredi ostvaren rast veći od pet odsto u odnosu na 2019. godinu, koja je bila rekordna.

Izvor: Prva